Nutricionistica upozorava: Ovo su tri najgora doručka za visok holesterol

0
Radiosarajevo.ba
Nutricionistica upozorava: Ovo su tri najgora doručka za visok holesterol
Foto: Pexels / Ilustracija

Ako imate visok holesterol, onda vam je vjerojatno neko, barem jednom u životu, savjetovao da ne jedete jaja.

Kao rezultat toga, možda ste bili skloniji birati loš doručak, a da toga niste bili svjesni, kaže nutricionistica Jen Walpole. Dodaje kako su mnogi ljudi poprilično zbunjeni kada je u pitanju kontrola povišenog holesterola, pogotovo kad se radi o doručku.

Opcije poput granole, različitih vrsta kaša s medom ili energetskih pločica dobro funkcioniraju, ali ne ako imate visok holesterol. Prema riječima nutricionistice, sva tri obroka puna su ugljikohidrata koji se brzo razgrađuju na glukozu i uzrokuju skokove šećera u krvi. Tako se način oslobađa inzulin koji potiče stvaranje gustih čestica lošeg LDL kolesterola.

Skandalozni Dodik gostovao kod Hadžifejzovića: Nudi novac da se RS otcijepi, trguje s Potočarima?!

Skandalozni Dodik gostovao kod Hadžifejzovića: Nudi novac da se RS otcijepi, trguje s Potočarima?!

"Umjesto toga, odaberite opcije bogate omega-3 masnim kiselinama za koje se zna da povećavaju HDL, dobar holesterol, i potencijalno snižavaju LDL holesterol. Losos, avokado, orasi i chia sjemenke izvrstan su izbor. Suprotno starom vjerovanju, jaja su također dobra opcija. Sadrže dobre masti, proteine ​​i kolin, hranjivi sastojak koji podržava zdrav prijenos holesterola", zaključuje nutricionistica.

Brojne su namirnice koje pomažu u smanjenju masnoća, a naučnici su izdvojili tri koje imaju najjači učinak. To su grah, patlidžan i artičoka.

Vlakna, proteini, klorogenska i folna kiselina, ogromna količina korisnih minerala u sastavu ove hrane pomažu smanjiti razinu ukupnog holesterola u plazmi i smanjiti količinu lipoproteina niske gustoće, piše Story

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije