Ovo povrće navodno smanjuje depresiju kod žena

0
Radiosarajevo.ba
Ovo povrće navodno smanjuje depresiju kod žena
Foto: Pexels / Ilustracija

Poznato je da je brokula jedna od najzdravijih povrtnih namirnica.

Bogata je vitaminima A, C i K, ali i folatima.

Brojne su studije povezale nedostatak folata s depresijom, a kako žene dvostruko više pate od nje nego muškarci, brokula zasigurno dobro dođe kao njihov prirodni izvor.

Konaković poručio ambasadoru Izraela u Srbiji: Vi ste sramota diplomatije i ljudska ste sramota!

Konaković poručio ambasadoru Izraela u Srbiji: Vi ste sramota diplomatije i ljudska ste sramota!

Neka istraživanja pokazuju da brokula potencijalno može preventivno djelovati na neke vrste raka zahvaljujući tome što sadrži sulforafan, biljni spoj koji štiti zdrava tkiva i pojačava detoksikaciju koju provodi jetra. Puno je razloga zašto je posaditi u svom vrtu, a u nastavku pročitajte kako. 

Početak marta idealan su za proljetnu sjetvu brokule, nakon čega slijedi sadnja u aprilu. Idealna temperatura za klijanje je od 20 do 24°C.

Otprilike 25 do 35 dana nakon sjetve, biljka će razviti oko četiri do pet listova i tada je spremna za presađivanje. Sadite je u redove razmaka 60 do 80 centimetara, piše D&D.

Savršena temperatura za rast i razvoj brokule je od 14 do 19°C, ali ima jedna caka. Da bi se formirao cvijet mora proći određeno razdoblje niskih temperatura, nižih od 10°C. Ako budu više, bit će puno više lišća, a cvijet će biti manji i rjeđi.

Redovno je zalijevajte i gnojite stajskim gnojem ili kompostom. Brokula se bere prije nego što se na glavici otvore cvjetovi, a u slučaju ranoproljetnih sorti to obično bude u maju i junu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije