Okusi prirode: Evo kako napraviti zdravu salatu, čaj i sok od ove biljke
Dok je za neke običan, dosadni korov, za neke ljude maslačak je pravi eliksir. Svi dijelovi ove biljke su ljekoviti – i listovi i korijen i stabljika, a oni koji imaju mogućnost da skupljaju čiste i zdrave biljke treba da znaju kada se što bere.
Listovi prije cvjetanja, a maslačak cvjeta od marta do maja, korijen se vadi u proljeće i u jesen, a stabljika u periodu cvjetanja.
Pri vađenju korijenja treba voditi računa da se korijen ne isiječe da maslačak ne bi ostao bez sokova. Izvađeno korijenje treba da se suši dva-tri dana na suncu.
Kulturni četvrtak | Reditelj Andraš Urban: O Desire festivalu, komediji 'Seljačka opera' i teatru
Kako se pravi salata od maslačka?
Potrebno je:
- svježi listovi maslačka
- maslinovo ulje
- morska sol
- limun
- bijeli luk
Priprema:
Svježe listove maslačka operite, nasjeckajte i stavite u zdjelu. Prelijte ih maslinovim uljem, blago posolite i začinite s nekoliko kapi svježe iscijeđenog limuna i dodajte dva, tri čena bijelog luka.
Tajna oružja za mršavljenje: Jeftina namirnica koja oporavlja cijeli organizam
Sok od maslačka
Sok od maslačka upotrebljava se za ublažavanje stomačnih tegoba, a najbolje rezultate daje svježe iscijeđen sok. Sok može da se napravi i kombinacijom listova i korijena koji se iscijede. Dvije kašičice tako dobivenog soka sipajte u čašu mlijeka, zasladite medom i pijte ujutro na prazan želudac tri sedmice.
Sirup od maslačka za jačanje organizma
Sirup čisti krvne sudove, reguliše varenje i jača organizam, a priprema se jednostavno: Dvije šoljice cvjetova maslačka prokuhajte u dva litra vode, procijedite, dodajte kilogram meda i sok od dva limuna. Smjesu kuhajte na tihoj vatri uz neprestano miješanje dok ne postane sirupasta. Sirup sipajte u bocu, zatvorite je i uzimajte dva-tri puta dnevno po jednu kašiku.
Čaj od maslačka
Velika greška kod pripreme blitve, raštike i špinata: Ovako se uništavaju vitamini i minerali
Preko dvije kašičice maslačka sipajte šolju hladne vode i kuhajte minut-dva. Sklonite s vatre i ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim procijedite, javlja Agrosavjet.
Čaj za čišćenje jetre
Potrebno je:
- 20 g maslačka
- 10 g smilja
- 20 g mente
- 10 g kantariona
- 20 g nevena
- 20 g koprive
U 4 dl vrele vode sipati 2 supene kašike bilja, ostaviti pod poklopcem pola sata, a onda procijediti. Pijte tri puta po jednu šolju na 10 minuta prije obroka. Ovaj čaj je odličan za čišćenje jetre, piše Večernji list.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.