Nutricionista otkriva: Dodavanje ove namirnice u hranu pomaže u borbi protiv gojaznosti i dijabetesa
Nutricionistica Dr. Federica Amati nedavno je otkrila hranu koja osvaja svijet zbog svog potencijala da pomogne u borbi protiv gojaznosti, dijabetesa i smanji žudnju.
Autorica knjige Svako tijelo to treba znati i vodeća nutricionistica u kompaniji Zoe, koju je osnovao poznati naučnik Tim Spector, oduševila je svoje pratioce na Instagramu govoreći o ovoj hrani.
Dr. Amati je opisala kimchi kao 'izvanredan' zbog njegovog pozitivnog utjecaja na zdravlje crijeva, što može značajno usporiti upalu povezanu s bolestima kao što su demencija, artritis i dijabetes. Na Instagramu je izjavila: "Kimchi je jedna od onih nevjerovatnih fermentiranih namirnica koja ne samo da dodaje okus, začin i teksturu vašim obrocima, već je i prepuna probiotika koji su pretvorili kupus, čili i druge sastojke u ovu ukusnu slanu poslasticu."
Pucnjava u BiH: Ima uhapšenih
Također je naglasila: "Dodavanje malo kimchija u obroke svakodnevno može stvarno pomoći u podršci vašem crijevnom mikrobiomu na način koji smanjuje i ublažava nepotrebnu upalu. Što je još divno u vezi s kimchijem? Postoji nekoliko randomiziranih kontroliranih ispitivanja koja su ga koristila za liječenje tipa 2 dijabetesa, gojaznosti i gladi, i uvijek ima pozitivan utjecaj na ove ishode. To je zaista dobra namirnica koju treba dodati u vašu redovnu kupovinu i početi je stavljati u salate, supe i druga jela. Bit ćete iznenađeni koliko je svestran."
Fermentirane namirnice smatraju se korisnima za zdravlje crijeva, tvrde nutricionisti poput profesora Tima Spectora. On ističe brojne prednosti fermentirane hrane, poput kefira, naglašavajući: "Osobito, čini se da podržavaju vaš imunološki sistem, koji je od vitalnog značaja za borbu protiv alergija, infekcija, raka i starenja, zahvaljujući njihovoj interakciji s vašim staničnim bakterijama u crijevima."
Ove smjese mogu ublažiti simptome prehlade: Jednostavne su, a puno pomognu
Međutim, upozorava da povremeno uživanje u slatkom jogurtu punom aditiva neće biti dovoljno. Umjesto toga, trebali biste birati visokokvalitetne proizvode i konzumirati ih u malim količinama više puta dnevno. "Jedna američka klinička studija pokazala je da su pojedinci koji su konzumirali četiri do pet malih porcija fermentirane hrane dnevno primijetili značajna poboljšanja u markerima upale i funkciji imunološkog sistema već nakon samo dvije sedmice. Dakle, ako imate jednu ili dvije porcije dnevno, vjerovatno ćete imati slične koristi."
Kimchi se tako pokazuje kao izvanredna namirnica koju vrijedi uključiti u svoju prehranu, posebno za one koji traže načine kako poboljšati svoje zdravlje.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.