Ove smjese mogu ublažiti simptome prehlade: Jednostavne su, a puno pomognu

0
Radiosarajevo.ba
Ove smjese mogu ublažiti simptome prehlade: Jednostavne su, a puno pomognu
Foto: Pexels / Ilustracija

Iako nema trajnog lijeka za alergiju na ambroziju, prirodni pripravci od ljekovitih biljaka mogu pružiti značajno olakšanje. Bogati vitaminima i mineralima, ovi pripravci pomažu smiriti simptome i jačaju otpornost organizma.

Naljev protiv simptoma alergije

Kombinacija koprive, luka i bijelog luka može pomoći u ublažavanju simptoma alergije. Pelud ambrozije koja se oslobađa u jesen često izaziva poteškoće s disanjem i iritaciju kod mnogih. Iako se ne može u potpunosti izliječiti alergija na ambroziju, biljni pripravci mogu olakšati tegobe poput curenja nosa, suznih očiju i kihanja.

Priprema ljekovite supe

Za pripremu ove supe protiv alergije, uzmite cijelu glavicu luka (neoguljenu) i bijeli luk, stavite ih u vodu i kuhajte oko pet minuta. Zatim dodajte po šolju nasjeckanih listova koprive i stabljike celera. Dospite još vode po potrebi i kuhajte 15 minuta. Začinite solju, paprom i vinskim octom prema ukusu. Prije posluživanja ogulite luk i vratite ga u supu. Po želji možete dodati i malo povrća poput mrkve, zelja ili krompira.

Nezapamćen incident u Italiji: Hrvatski stručnjak se potukao s fudbalerom Rome

Nezapamćen incident u Italiji: Hrvatski stručnjak se potukao s fudbalerom Rome

Kopriva kao saveznik imuniteta

Kopriva je poznata po svojim blagotvornim svojstvima za jačanje imuniteta, zahvaljujući bogatstvu vitamina C i željeza. Bijeli luk djeluje kao prirodni antibiotik, dok luk pomaže pročišćavanju dišnih puteva.

Čaj od koprive

Ako nemate vremena za pripremu supe, čaj od koprive pruža jednostavnu alternativu. Stavite kašičicu suhih listova koprive u 200 ml proključale vode, pokrijte i ostavite 15 minuta da odstoji. Nakon što procijedite, čaj je spreman za konzumaciju. Za bolji okus možete dodati malo limunovog soka.

Na ovaj način, prirodnim metodama možete značajno smanjiti neugodne simptome alergije i pružiti podršku svom organizmu, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije