Novinarka svaki dan sedam dana jela grah - evo šta se desilo

3
Radiosarajevo.ba
Novinarka svaki dan sedam dana jela grah - evo šta se desilo
Foto: Pixabay / Grah, Ilustracija

Grah je nevjerovatno svestran osnovni proizvod koji se može koristiti za razne namjene.

"Sve su mahunarke izvrsni izvori složenih ugljikohidrata, vlakana, foltata, kalija i željeza", kaže nutricionistkinja Marissa Sommers.

"Oni su izvor biljnih proteina bogat hranjivim tvarima koji se mogu koristiti u raznim jelima. Odlično idu u zdjelice za tacose ili burrito, pomiješane s pečenim povrćem ili dodane kao izvor složenih ugljikohidrata u salate".

Nakon teške nesreće u Novom Sadu: Goran Vesić podnosi ostavku

Nakon teške nesreće u Novom Sadu: Goran Vesić podnosi ostavku

Osim toga, grah je relativno pristupačan cijenom.

"Grah je prikladan izvor proteina, vlakana i mikronutrijenata u našoj prehrani", kaže Jenna Werner, vlasnica virtualne web stranice za treniranje prehrane Happy Strong Healthy.

Ne bacajte prvu vodu u kojoj ste kuhali grah: Evo za šta može biti dobra i korisna

Ne bacajte prvu vodu u kojoj ste kuhali grah: Evo za šta može biti dobra i korisna

"Oni su stabilni na policama, pristupačni su i već su skuhani, što olakšava pripremu obroka i može smanjiti stres od obroka. Također se pokazalo da imaju koristi za srce i probavu zbog svog sastava hranjivih tvari i mogu pomoći u održavanju šećera u krvi stabilnim kada se konzumiraju kao dio obroka ili međuobroka".

Novinarka Jayla Andrulonis s portala The Heathy cijele je sedmice jela grah, razne mahunarke u različitim razinama recepata. Grah se, prema njenim riječima, pokazao i kao prava zamjena za grickalice. Prema dijabetičarki Hannah Magee, to bi moglo biti dijelom zbog sadržaja vlakana u grahu.

"Grah može biti koristan za cjelokupnu prehranu na mnogo načina. Prvo i najvažnije, oni su fantastičan izvor vlakana: nešto što mnogi Amerikanci ne jedu dovoljno. Ovisno o grahu, šalica kuhanog graha može osigurati od 10 do 15 grama vlakana, a to je otprilike polovica preporučenog unosa vlakana za odrasle, kaže Magee.

Dodatno, Magee dodaje da je grah izvor biljnih proteina, koji vam mogu pomoći da se zasitite i održite sitima dulje vrijeme. "Sjajan su način za dodavanje dodatnih proteina u obrok ili mogu poslužiti kao jedini izvor proteina", kaže ona.

Iako grah ima brojne dobrobiti, neke od tih dobrobiti su popraćene nekim prilično neugodnim nuspojavama, poput povećanja plinova. "Uz dobrobiti dodatnih vlakana i bjelančevina koje je pružila mojoj prehrani, bila sam uzbuđena saznati o drugim nutrijentima odgovornim za zdravstvene dobrobiti graha. Kao neko s historijom visokog krvnog tlaka u mojoj porodici, uvijek sam u potrazi za hranom koja može pomoći u zaštiti mog krvnog tlaka od nezdravog raspona. Još jednom grah se pokazao dobrim", piše Jayla.

"Grah je bogat izvor dva važna minerala za regulaciju krvnog tlaka: magnezija i kalija", kaže Sommers.

Tokom sedmice kad je svaki dan jela grah, Jayla je naučila puno o dodatnim zdravstvenim dobrobitima, a uštedjela je i dosta novca na svom računu za namirnice zamijenivši neke od svojih mesnih obroka grahom, piše Večernji.

"Jedan od mojih najvećih zaključaka koji sam naučila jest da je raznolikost ključna kada se radi o uključivanju graha u svakodnevnu prehranu. Srećom, postoji mnogo opcija koje možete izabrati i sve su prepune pogodnosti", navela je na kraju Jayla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije