Uživajte u jelima s grahom bez straha od neugodnih nuspojava: Trebaju vam ova dva dodatka
Lijepo je uživati u porciji dobro skuhanog graha, ali nije nimalo lijepo kad vas nakon što ste se fino nauživali snađu probavne tegobe.
Nadimanje, podrigivanje, osjećaj težine... da više ne nabrajamo. Upravo zbog toga oni s osjetljivijom probavom često se klone graha, a to je prava šteta jer omiljeni fažol može biti itekako ukusan.
Kako biste spriječili da vam ovo omiljeno jelo izazove neželjene posljedice, možete se osigurati ispijanjem čaja od metvice, no također vam mogu pomoći i dva mala trika pri kuhanju graha. Tačnije dva mala dodatka. Bez brige, sigurno ih već imate u kući.
Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'
Jedan smo vam već spominjali i riječ je o sodi bikarboni koja, kad se doda pri kuhanju može ublažiti negativne posljedice uživanja u mahunarkama.
Kako ipak može utjecati i na ukus, jer može blokirati ili potaknuto određene hemijske reakcije, mi savjetuje se da je dodate već pri samom namakanju graha jer tu ćete prvu vodu ionako baciti.
Ovaj trik znatno skraćuje vrijeme kuhanja graha i čini ga lakšim za probavu
Koristite li ipak konzervisani grah, ovaj savjet ne možete primijeniti, ali zato možete isproati jedan drugi: u grah umjesto sode dodajte malo rakije.
Za lonac od 4-5 litara bit će vam dovoljno 50 ml rakije, a dodat ćete je na samom početku kuhanja, dok je voda još hladna. Trebala bi pomoći da se ovojnica zrnja graha, koja nam izaziva najviše problema pri probavi, tokom pripreme jela bolje skuha i omekša, piše 24sata.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.