Zrno nade za vaš crijevni mikrobiom: Kako dodatak ove namirnice unapređuje vaše zdravlje?

0
Radiosarajevo.ba
Zrno nade za vaš crijevni mikrobiom: Kako dodatak ove namirnice unapređuje vaše zdravlje?
Foto: Printscreen / Ilustracija

Rak debelog crijeva, koji obuhvata debelo crijevo i rektum, rangira se kao treći najčešći rak u svijetu. Ključ za izlječenje leži u ranoj dijagnozi, no često propuštamo prepoznati simptome u prvoj fazi bolesti.

Čak i kada je liječenje uspješno, nedavna istraživanja ukazuju da između sedam i 29 posto oboljelih može doživjeti recidiv unutar pet godina od završenog liječenja, ovisno o lokaciji i stadiju bolesti.

U borbi protiv kolorektalnog raka, istraživači sa Univerziteta u Teksasu ističu važnost prehrane, posebno dodavanja mornarskog graha, malih bijelih zrna koja su pokazala značajno poboljšanje crijevnog mikrobioma osoba koje su preživjele kolorektalni rak.

Potraga za izgubljenim ljubimcem u Sarajevu, nagrada 2.000 KM

Potraga za izgubljenim ljubimcem u Sarajevu, nagrada 2.000 KM

Iako nije moguće potpuno spriječiti ovu vrstu raka, prethodna istraživanja sugerišu da redovita tjelesna aktivnost, održavanje zdrave tjelesne težine i pravilna prehrana mogu pridonijeti prevenciji.

Istraživači ističu iako ovo zrno nije plave boje, ima značajan utjecaj na crijevni mikrobiom. Prethodna istraživanja na modelima miševa i ljudskim sudionicima pokazala su da svakodnevna konzumacija ovog graha poboljšava raznolikost korisnih bakterija u crijevima, smanjujući rizik od uznapredovanog recidiva kolorektalnog adenoma.

Stomačne tegobe: Šest kućnih lijekova koji vam mogu pomoći

Stomačne tegobe: Šest kućnih lijekova koji vam mogu pomoći

Doktorica Carrie Daniel-MacDougall, glavna autorica istraživanja, naglašava važnost ravnoteže crijevnog mikrobioma kod osoba koje su preživjele kolorektalni rak.

Očekuje se da će ovo istraživanje potaknuti širu upotrebu mornarskog graha u prehrani, s obzirom na obećavajuće rezultate u poboljšanju zdravlja crijeva i potencijalnoj prevenciji recidiva.

Sve ovo naglašava važnost dijaloga između doktora i pacijenata o utjecaju prehrane na crijevni mikrobiom te ukazuje na novi pristup u prevenciji i podršci liječenju kolorektalnog raka, piše Živim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije