Ovih osam stvari u higijeni mnogi rade pogrešno

0
Radiosarajevo.ba
Ovih osam stvari u higijeni mnogi rade pogrešno
Pixabay / Ilustracija

Od djetinjstva imamo svakodnevne rutine tjelesne higijene, ali ponekad ne shvatamo da neke stvari radimo pogrešno.

Čak i jednostavno pranje zuba ima više nijansi nego što ste očekivali. A ako ih se ne pridržavate, možete sebi još više naškoditi. 

Ovi savjeti mogu pomoći da poboljšate ustaljene navike u higijeni. Stoga, pažljivije čistite uši, izbjegavajte agresivni piling kože, kao i svakodnevno pranje ruku antibakterijskim sapunom. U nastavku pročitajte koje su to pogrešne navike u održavanju lične higijene. 

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Korištenje štapića ili oštrih predmeta za čišćenje ušiju

Stručnjaci skreću pažnju na održavanje higijene ušiju i savjetuju da se izbjegava čišćenje ušiju štapićima. Preporučuje se korištenje samo mekanog materijala poput krpice na prstu prilikom čišćenja. Istraživanja također ne podržavaju upotrebu drugih sredstava za čišćenje ušiju jer nisu učinkovita i mogu uzrokovati povrede.

Svakodnevni piling kože

Nova koža se obnavlja svakih šest sedmica, a agresivni piling zapravo dovodi do suhe i nadražene kože. Korištenje spužvice pod tušem zapravo je mehanički piling. Držite se spužve samo dva puta sedmično.

Zbog ovih jutarnjih navika izgledate puno starije: Naučite kako ih izbjeći

Zbog ovih jutarnjih navika izgledate puno starije: Naučite kako ih izbjeći

Mijenjanje uložaka za obuću rjeđe od jednom godišnje

Bolje je zamijeniti uloške između šest i dvanaest mjeseci uz redovnu upotrebu. Prije svega, stari ulošci prestaju podržavati vaš luk stopala. Drugo, počinju loše mirisati zbog bakterija. Također, nije zdravo nositi cipele bez čarapa.

Nepravilno pranje pazuha

Stručnjaci kažu da je i pazusima potreban piling, pogotovo ako se brijete. Koristite spužvicu za nanošenje pilinga za tijelo, ali budite nježni. Ako vam je koža ispod pazuha osjetljiva, koristite sredstvo za čišćenje lica. Napravite im piling dva puta sedmično.

Korištenje antibakterijskog sapuna na licu

Jače ne znači bolje, zdravije je izbjegavati sredstva za čišćenje koja čine kožu suhom i nadraženom. Stoga izbjegavajte jake sapune, uključujući antibakterijske. Sastojci u takvim sapunima skidaju s kože hidratantna ulja.

Svakodnevno korištenje antibakterijskog sapuna za ruke

Bolje je preskočiti korištenje antibakterijskog sapuna za ruke svaki dan. Nije dokazano da su sastojci sigurni za svakodnevnu upotrebu i tokom dužeg vremenskog perioda. Također, nema dokaza da je obični sapun manje učinkovit.

Ilustracija

Korištenje pritiska dok perete zube

Studija je pokazala da primjena više od laganog pritiska na zube ili pranje duže od 2 minute ne čini ih čistijima. Štaviše, može povećati rizik od oralnih zdravstvenih problema, piše Bright Side.

Nošenje dnevnog uloška cijeli dan

Stručnjaci ne savjetuju korištenje uložaka tokom cijelog dana, preporučuju ih mijenjati svakih 3-5 sati. Što se tiče menstrualnih uložaka, preporučuje se zamjena svaka 4 sata, iako ponekad može biti bolje zamijeniti ih svaka 2 sata. Za menstrualne čašice preporučeno vrijeme nošenja varira između 4 i 6 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije