Ne bacajte prvu vodu u kojoj ste kuhali grah: Evo za šta može biti dobra i korisna

0
Radiosarajevo.ba
Ne bacajte prvu vodu u kojoj ste kuhali grah: Evo za šta može biti dobra i korisna
Foto: Unsplash.com / Grah / Ilustracija

Jeste li se ikada zapitali kako je izgledalo čišćenje kuće u 19. stoljeću... Bez snažnih umjetnih sredstava za pranje i čišćenje. Pa koristilo se ono što je uvijek bilo pri ruci, a to je hrana.

Primjerice, u viktorijansko doba prljave tapete čistile su se hljebom, a podovi svježim mlijekom. I tako dolazimo do graha. Kod kuhanja graha prvu vodu obično bacite i nastaviti kuhati, zar ne?

Pa stari trik za koji su itekako znale naše bake kaže da se to nikako ne smije raditi.

SIPA u Sarajevu uhapsila državljanina Finske, za njim bila raspisana Interpolova potjernica

SIPA u Sarajevu uhapsila državljanina Finske, za njim bila raspisana Interpolova potjernica

Umjesto da ga prolijete, procijedite (da uklonite ljuske graha) i pomiješajte s vrućom vodom. Kažu da ova mješavina čini čuda za staklene površine, a vaši prozori i ogledala će zablistati. Poprskajte ih smjesom, zatim izribajte spužvicom i na kraju isperite, prenosi Krstarica.

Također, ova tekućina se može koristiti i za pranje posuđa – a za nešto jači "dezinfekcijski" učinak čak i kod tvrdokornih mrlja u smjesu možete dodati malo alkoholnog octa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije