Nove preporuke pedijatara: Djecu od četvrtog mjeseca hranite kikirikijem i ribom

Radiosarajevo.ba
Nove preporuke pedijatara: Djecu od četvrtog mjeseca hranite kikirikijem i ribom
Foto: Radiosarajevo.ba / Bebana

Američka udruga pedijatara objavila je nove smjernice kada je posrijedi postupno uvođenje novih namirnica u prehranu sasvim male djece, pa kikiriki, kravlje mlijeko, jaja i ribu njeni članovi preporučuju već od četvrtoga mjeseca djetetova života.

"Velika i značajna vijest je uvođenje hrane koja je prije bila na popisu alergena", kazao je dr. Frank Greer, suautor studije koja sumira rezultate zadnjih istraživanja o alergijama na hranu i donosi nove smjernice za pedijatre.

Greer podsjeća da se po aktualnim preporukama roditeljima savjetuje da "djeci ne daju hranu koja se smatra alergenom sve do prve godine života, a neke ni do druge ili treće navršene godine".

U skladu s novim smjernicama američkih pedijatara u prehranu djece trebalo bi uvoditi upravo onu hranu koja se smatra alergenom: kikiriki, ribu, mlijeko, jaja. Pojasnili su kako nema uvjerljivih dokaza da odgoda uvođenja alergena u prehranu djeteta djeluje na sprečavanje razvoja alergija na hranu, a to je razdoblje od četvrtog do šestog mjeseca života.

Upravo suprotno, tvrde da postoje dokazi po kojima rano uvođenje primjerice kikirikija u prehranu djeteta u dobi od četiri mjeseca zapravo može spriječiti razvoj alergije na tu namirnicu.

Rana izloženost kikirikiju i sličnim alergenim namirnicama mogla bi spriječiti kasnije neželjene alergijske reakcije, što je u suprotnosti s dosadašnjim smjernicama pedijatara.

"Nema razloga odgađati uvođenje hrane koja se smatra alergenom. Možete je postupno uvoditi u prehranu baš kao i rižu, voće, povrće", kaže dr. Greer, dodajući da su o ovom pitanju pedijatri raspravljali još 2008. godine te da su od tada, na temelju novih zapažanja, smjernice revidirali.

Gastrointestinalni trakt dom je jedinstvenim skupinama stanica imunosnog sustava, a kad im se 'ponude' alergeni (proteini) u raznim namirnicama, one će ih iskoristiti te na njih razviti toleranciju. Upravo rano upoznavanje dječjeg organizma s hranom može rezultirati tolerancijom tijela na hranu, a rano razdoblje se odnosi na četvrti ili šesti mjesec djetetova života.

U novome izvješću američkih pedijatara razmatra se i pitanje štiti li dojenje novorođenče od ekcema, astme i alergija na hranu. Ustanovili su da dojenje u prva tri ili četiri mjeseca života štiti bebu od pojave ekcema, no ako se ono doji dulje, bit će zaštićeno od astme u prvih pet godina života, pa čak i kasnije. Nisu uspjeli donijeti zaključak o njegovu učinku na prevenciju alergija na hranu, piše Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije