Zbog pametnih telefona: Djeca više ne znaju i ne mogu držati olovku u rukama

Radiosarajevo.ba
Zbog pametnih telefona: Djeca više ne znaju i ne mogu držati olovku u rukama
Pedijatri upozoravaju kako pretjerana upotreba pametnih telefona i računara kod djece sprječava razvoj mišića prstiju i motorike.

Razvoj tehnologije nosi sa sobom dobre i loše stvari. Jedan od nedostataka digitalizacije je i taj što djeca sve teže barataju olovkama.

Pedijatri upozoravaju kako pretjerana upotreba pametnih telefona i računara kod djece sprječava razvoj mišića prstiju i motorike te djeca ne znaju i ne mogu držati olovku u ruci.

"Kada djeca krenu u školu suočavaju se s velikm problem. Ne mogu baratati s osnovnim alatom za nastavu... Djeca nemaju snagu i spretnost kao prije deset godina. Nemaju razvijene temeljne vještine koje su im potrebne za rad i nastavu", upozorava glavna pedijatrica Sally Payne iz Udruženja Heart of England NHS Trust.

Kako kaže, za baratanje olovkom važna je snažna kontrola mišića prstiju  i djeca moraju razviti tu vještinu.

"Najlakše je dati djetetu tablet... puno lakše nego ga poticati da razvija motoriku kroz igru kockicama, sjeckanjem, pisanjem i bojenjem", dodaje Payne.

Zbog ovakvog načina odgoja sve je više djece koja kad krenu u školu moraju ići na radnu terapiju kako bi razvili snagu i mišiće u prstima i naučili držati olovku i pisati. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije