Potičite djecu na sport: Vježbanje u djetinjstvu čuva srce cijeli život

Radiosarajevo.ba
Potičite djecu na sport: Vježbanje u djetinjstvu čuva srce cijeli život
Foto: Thinkstock / Ilustracija
Tjelesna aktivnost kod djece ključna je za zdravlje srca, pokazalo je istraživanje provedeno u Australiji. Čak i ako se prestanu baviti sportom kada odrastu, benefiti ostaju.

Nekada su djeca puno više boravila vani, trčala, penjala se po drveću, cijele dane provodila na zraku.

Danas su većinom unutar četiri zida, pred računarima i smartphoneima ili pred televizorima. Čak i ako su vani opet sjede na klupicama i surfaju ili igraju igrice.

Australski naučnici proveli su studiju koja pokazuje koliko je bitno baviti se sportom u djetinjstvu. Ne samo zbog koordinacije tijela i sklapanja cjeloživotnih prijateljstava, nego i zbog zdravlja, konkretno u ovom slučaju zdravlja srca.

Pokazalo se kako bavljenje sportom u ranom djetinjstvu pa sve do puberteta potiče stvaranje kardiomiocita - mišićnih stanica srca. Ranije se mislilo da se rođenjem prestaju stvarati spomenute stanice koje štite srce, no ovo je istraživanje pokazalo da nije tako.

Srce stvara te stanice sve do puberteta, a tjelovježba ga potiče da ih stvara sve više. Te će stanice u budućnosti čuvati srce i pomoći mu da se što bilje oporavi od infarkta, ako do njega dođe, piše The New York Times.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije