Hemikalije iz igračaka, namještaja i kozmetike mogu štetiti dječijem mozgu

Radiosarajevo.ba
Hemikalije iz igračaka, namještaja i kozmetike mogu štetiti dječijem mozgu
Foto: Thinkstock / Ilustracija
Istraživanje koje je proveo francuski Nacionalni centar za naučna istraživanja Univerziteta Sorbonne pokazalo je poražavajuće podatke kada govorimo o utjecaju okoline na zdravlje djece.

Potvrdilo se da brojne uobičajene hemikalije koje koristimo u svome kućanstvu te hemikalije koje se koriste za izradu igračaka i brojnih predemta, na bebu štetno utječu još dok je u majčinom stomaku, na način da djeluju na hormon štitnjače koji je ključan za razvoj mozga fetusa.

Štetni utjecaj nastavlja se i nakon rođenja. 

"Pregledali smo dokumentaciju o izloženosti trudnica i djece raznim hemikalijama koji utječu na štitnjaču i otkrili povezanost s povećanom pojavom autizma i hiperaktivnosti", objašnjava profesorica s pariškog univerziteta Barbara Demeneix, prenosi Independent.

Zabrinjavajuće je to što danas već govorimo o hemijskom zagađenju okoliša, što znači da je zaista teško izbjeći utjecaj hemikalija na dijete. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije