Nova dijeta zaludjela je svijet i učinkovitija je od ketogene

Radiosarajevo.ba
Nova dijeta zaludjela je svijet i učinkovitija je od ketogene
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Ovim načinom prehrane, takozvanom zasitnom dijetom, lakše je izgubiti višak kilograma nego ketogenom dijetom, tvrde naučnici.

Istraživači sa Univerziteta Laval u Kanadi osmislili su plan prehrane koji se sastoji od povrća, voća, cjelovitih žitarica i bjelančevina koji će vam pomoći da se osjećate sito. Zasitna dijeta je plan prehrane koji se preporučuje osobama koje trajno žele izgubiti svoje kilograme bez nekih strogih dijeta.

Dijeta se sastoji od četiri porcije cjelovitog povrća, četiri porcije cjelovitog voća, pet porcija cjelovitih žitarica s najmanje četiri grama vlakana po porciji, četiri porcije proteina u svakom obroku te jedne užine.

Osim toga, jedan obrok sedmično trebao bi biti na bazi mahunarki i hranu biste trebali začiniti s nekoliko ljutih ili crvenih papričica.

"Jedenje začinjene hrane može vas natjerati da jedete sporije, što će vam pomoći osvijestiti kada ste siti", kaže Jaclyn London, direktorica prehrane u Good Housekeeping Instituteu, prenosi Index.

Od voća se preporučuju jabuke, narandže, banane, breskve, kruške, šljive, ananas, papaja i mango. Od povrća je poželjno jesti lisnato povrće, brokulu, prokulice, kelj, karfiol, gljive, pardajz, patlidžan i avokado.

Što se cjelovitih žitarica tiče, najbolje je konzumirati smeđu rižu, tjesteninu od cjelovitog pšeničnog zrna, zobenu kašu, kvinoju, farro, heljdu, bulgur, raž i ječam.

Morski plodovi, perad, govedina, jaja, mlijeko, jogurt, sir, orašasti plodovi, sjemenke, tofu, soja, mahunarke, slanutak, grah, grašak i leća trebali bi biti vaš izvor proteina tokom ove dijete.

S obzirom na to da je riječ o raznovrsnoj prehrani, neki je opisuju kao kombinaciju keto i mediteranske dijete. Međutim, ketogenom dijetom je dozvoljeno samo deset posto ugljikohidrata, dok ovaj plan omogućuje oko 50 posto.

Jedno od istraživanja o učinkovitosti ove dijete provedeno je na 69 pretilih muškaraca, od kojih je jedan dio slijedio zasitnu, a drugi dio kontrolnu dijetu. Kontrolna se dijeta sastojala od malo više ugljikohidrata i manje proteina i masti.

Na kraju istraživanja, ljudi koji su slijedili zasitnu dijetu nisu samo bili skloniji pridržavanju plana nego su u prosjeku izgubili i više masnih naslaga od onih iz kontrolne skupine.

"Zasitna bi dijeta mogla biti potencijalno moćno dijetalno rješenje u borbi s kilogramima", smatra dr. Shirin Panahi, jedan od istraživača sa Univerziteta Laval.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije