Ništa bez jaja za doručak: Trikovi za najukusniji obrok!

Radiosarajevo.ba
Ništa bez jaja za doručak: Trikovi za najukusniji obrok!
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Ako je neka namirnica sinonim za zdrav doručak, onda je to, otkad je svijeta i vijeka, prvo i jedino - jaje!

O važnosti doručka napisani su brojni članci i knjige, stoga to ne treba posebno isticati. Ali jedno je sigurno, nipošto ga nemojte izbjegavati, čak naprotiv, treba biti hranjiv i dati vam dovoljno energije za početak dana, podsjeća portal Dobra hrana.

Bezbroj je dobrih ideja, no i dalje se nekako kao prvi izbor nameće jedno malo - jaje. Namirnica je to od koje je moguće napraviti ukusan i zdrav obrok. Jaje na oko, omlet, kajgana, poširano jaje, svako ima omiljeni oblik pripreme, no postoji još mnogo načina kako tu jednostavnu namirnicu ukomponirati u brojna jela. Možda ćete sada pomisliti da nemate toliko vremena isprobavati sve redom, no vjerujte, priprema ne traje dugo ako koristite nekoliko malih trikova.   

Tehnike poširanja

Krenimo redom. Jaje na oko, primjerice, pecite na maslacu ili kikirikijevom ulju. U tavu stavite odabranu masnoću i kad se ona lagano zagrije, razbijte i polako dodajte jaje. Bjelance će se odmah zabijeliti i stvorit će se mjehurići, što je i poželjno. Jaje posolite. Uzmite kašiku i zagrijanom masnoćom podlijevajte žumance. Tako će gornji sloj biti optimalno pečen, a unutrašnjost tekuća i kremozna. Površinski odnosno gornji sloj bit će obložen ukusnim i malo prepečenim maslacem, čime se postiže fina aroma.

Ne zazirite od poširanih jaja. Mnogi kuhanje jaja u vodi bez ljuske prepuštaju profesionalcima, no žumance razliveno po prepečenom tostu jelo je za koje se vrijedi upustiti u gastro avanturu. Nekoliko je načina kuhanja, a jedan od njih je da jaje razbijete u zdjelicu i pažljivo spustite u posudu s vrućom vodom koju ste malo posolili i dodali malo sirćeta. Uvjet je da voda ne kipi. Nakon maksimalno tri minute većom kašikom, i to po mogućnosti s rupicama jer se tako rješavate viška tekućine, jaje izvadite van i servirajte ga. Kad ga zarežete nožem, izlit će se sadržaj žumanceta. 

Ako vas ovaj postupak ne ohrabruje, možete se poslužiti i kalupom za mafine. U kalup na dno stavite malo vode, koju kap sirćeta i malo soli pa lagano spustite jaje. Možete staviti i sitno nasjeckan omiljeni začin koji će malo oplemeniti jaje. Stavite u pećnicu na 180°C i pecite u pećnici oko 13 minuta.

Jestivi obruč

Ako vam se sve to čini naučnom fantastikom i ne obećava dobar rezultat, ostanite vjerni tavi. Na malo masnoće prepržite mladi luk, dodajte na kockice narezanu svježu papriku te kratko popržite. Začinite solju i paprom. Na povrće dodajte jaja i vrlo lagano pomiješajte tek toliko da razbijete žumance. Pecite koju minutu i servirajte toplo uz prepečeni toast. 

Povrće također može poslužiti kao jestivi obruč za jaje. Luk ili papriku odrežite na kolut po širini, stavite na tavu i u unutrašnjost povrća izlijte polako jaje, te ispecite. Vrućom masnoćom podlijevajte jaje kako bi bilo hrskavije i ukusnije. Dobit ćete ukusan, a estetski vrlo lijep obrok. 

Palačinci i francuski tost

Postoji jedna slastica koju volimo vidjeti za doručkom, a jaje je njezin sastavni dio - palačinci! Palačinci se najčešće pripremaju od sastojaka koje uvijek imamo - mlijeka, jaja, brašna i soli, a u smjesu se uvijek mogu dodati i razni začini. Razlikujemo nekoliko izvedenica ovog jela pa tako osim onih klasičnih u veličini tave, imamo mini palačinke poznate i kao američke palačinke, carski drobljenac, vafle... Razlika je samo u malim dodacima u baznoj smjesi. U američke palačinke i vafle dodaje se prašak za pecivo pa su one malo deblje i punije. 

U posudu dodajte dva jaja i prstohvat soli pa miješajte. Smjesi dodajte jedan šećer vanilije, te na listiće narezan omekšali maslac (oko 50 g) i nastavite miješati. Da bi palačinci bili još pjenastiji, u smjesu dodajte kašiku, dvije kokosovog ili suncokretovog ulja. Postupno dodajte mlijeko i brašno. Ako je smjesa gušća, razrijedite je mineralnom vodom koja će pridonijeti prhkosti. Možete dodati malo naribane limunove korice, kašiku ruma, prstohvat cimeta. To su malene finese koje oplemenjuju okus. Brašna, najbolje glatkog, dodajte toliko da smjesa bude srednje gusta. Dobro miješajte da vam se ne stvaraju grudvice. Ako je smjesa pregusta, razrijedite je mineralnom vodom ili mlijekom. Neka vam ne smetaju grudvice maslaca, one će se otopiti pečenjem.

Dodatak ruma u smjesu osigurava da palačinci neće upiti nepotrebno ulje. Miješanje stvorit će u smjesi mjehuriće zraka, koji će također pridonijeti sočnosti i mekoći. Napravljena smjesa ne mora stajati, odmah pecite palačinke. Pečene nadjenite svježim voćem, čokoladnim namazom, domaćim džemom, a možete ih brzinski i flambirati. Postupkom flambiranja alkohol isparava, te po palačinkama ostaje fini karamelizirani umak. Još jedan mnogima omiljeni prijedlog za doručak je francuski tost. Meki hljeb u omotaču od jaja brzo se priprema.

Sve vrste hljeba dolaze u obzir, stoga je odabir na vama. Smjesa za pohanje može biti u slanoj i slatkoj varijanti. Ako pripremate slanu varijantu, u duboki tanjir stavite minimalno dva jaja te ih izlupajte viljuškom ili mutilicom. Dodajte malo soli, svježeg sitno nasjeckanog začinskog bilja po izboru i prstohvat dimljene crvene paprike. Kratko umočite šnitu hljeba sa svake strane i stavite peći na zagrijanu masnoću. Vrlo kratko sa svake strane, dovoljno je da se hljeb malo zarumeni. 

Vadite ga na tacnu na koju ste stavili kuhinjsku krpu da upije višak masnoće. Isto napravite i s francuskim tostom u slatkoj varijanti. Razlika je samo u smjesi - jaja stavite u duboki tanjir, istucite, dodajte malo mlijeka, cimeta i nekoliko kapi ekstrakta od vanilije. Šećer ne stavljate jer pečenjem brzo karamelizira, pa hljeb lako izgori. Šećer možete posipati po netom pečenom kruhu. Slanu varijantu francuskog tosta obogatite kriškom sira, šunke ili pršuta, a ona slatka rezervirana je za džem, voćne ili čokoladne namaze, karamel, med ili slatki maslac. Što god bio vaš izbor, uživajte u jutarnjoj gozbi, savjet je portala Dobra hrana

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije