Nikako ne smijete držati ovo voće i povrće zajedno: Brže će se pokvariti

0
Radiosarajevo.ba
Nikako ne smijete držati ovo voće i povrće zajedno: Brže će se pokvariti
Foto: Pixabay / Voće i povrće

Ako ste u istu zdjelu za voće zajedno stavili grožđe i jabuke, a u istu ladicu u hladnjaku krastavce i paradajz, napravili ste veliku grešku, tvrde stručnjaci.

Neke je namirnice bolje držati na udaljenosti, uključujući određeno voće i povrće. Zašto? Ne samo da mogu prenijeti miris, nego međusobno mogu uticati i na brže sazrijevanje i kvarenje, piše BHG.

Cilj pravilnog skladištenja je maksimalno zadržati svježinu namirnica, a one imaju različite temperaturne zahtjeve. Primjerice, krastavci najdulje traju ako se čuvaju na temperaturi između 10 i 12 °C, rajčice preferiraju sobnu temperaturu, a grožđe oko 2 °C.

Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'

Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'

Glavno je pravilo, prema mišljenju Meggan Hill, kuharice, profesionalne spisateljice i direktorice Culinary Hilla, znati koje je voće i povrće osjetljivo na etilen, plin koji određeno voće i povrće emitira kako bi sazrelo. Upravo o tome ovisi i njihovo skladištenje. Kada se različito voće i povrće skladišti preblizu jedno drugome, namirnice bogate etilenom mogu uzrokovati prebrzo sazrijevanje onih osjetljivih na etilen i utjecati na njihovo kvarenje.

Prema Centru za zdravlje zajednice Kalifornijskog sveučilišta San Diego, u voće i povrće koje proizvode velike količine prirodnog plina etilena ubrajaju se, među ostalim, jabuke, avokado, banane, dinja, kivi, breskve i kruške.

"Celer, paprika, krumpir i rajčica proizvode umjerenu količinu etilena", napomenula je Meggan Hill.

Nevjerojatna krasula: Samo dva sastojka iz kuhinje za bujan rast i cvjetanje

Nevjerojatna krasula: Samo dva sastojka iz kuhinje za bujan rast i cvjetanje

Lauren Grant, profesionalno školovana kulinarska naučnica, novinarka i glavna urednica Zestful Kitchena, savjetovala je pohranjivanje "proizvođača" etilena odvojeno od drugih namirnica, ali nikako ne u zatvorenim vrećicama ili spremnicima.

Među voće i povrće osjetljivo na etilen ubrajaju se jabuke, šparoga, avokado, banane, brokula, kupus, cvjetača, krastavac, patlidžan, grožđe, kivi, limun, zelena salata, mango, dinja, lubenica, luk, kruške, paprike, tikve, breskve, nektarine, šljive, batat...

Može se primijetiti kako je određeno voće i povrće, kao velik proizvođač etilena, ujedno i osjetljivo na taj plin, poput jabuke, avokada, banana, kivija, kruške, paprike i breskve. U tom slučaju preporuka je pohranjivati ih u jednom sloju, nikako ne naslagane ili razbacane jedne preko drugih.

S druge strane, borovnice, trešnje, češnjak, grejp, naranče, ananas, krumpir, maline, jagode i rajčice spadaju u voće i povrće koje se može skladištiti zajedno jer nije osjetljivo na etilen, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije