U BiH često konzumiraju ovo voće, a može biti opasno po zdravlje: Evo zbog čega
Jabuke su jedno od voća koje je najviše zatrovano pesticidima – jedna jabuka se prska i do 12 puta u godini kako bi dočekala berbu.
Nakon toga, sasvim je uobičajen proces potapanja u vosak, koji ih čini naizgled ljepšim i čuva od propadanja.
Stručnjaci savjetuju da je najbolje kupovati jabuke iz proverenog i organskog uzgoja, ali ako niste u mogućnosti, najbolje je da ogulite koru.
Vojna industrija EU zemlje obara rekorde: Desetorostruko povećali izvoz oružja Izraelu
Da biste dobro oprali voće i povrće sa korom od pesticida, najbolje je poslužiti se prirodnim metodama: sodom bikarbonom, vodom i sirćetom.
Pomiješajte 2/3 vode sa 1/3 sirćeta i pola kašike sode bikarbone. Neka voće odstoji u tome nekoliko minuta, dobro pomiješajte i nakon toga isperite običnom vodom, javlja Krstarica.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.