Jeftino a zdravo: Ovo voće krije tajnu očuvanja mozga i srca

2
Radiosarajevo.ba
Jeftino a zdravo: Ovo voće krije tajnu očuvanja mozga i srca
Foto: Pexels / Brusnica

Ispitanici koji su konzumirali brusnice pokazali su značajno poboljšanje pamćenja svakodnevnih događaja, bolju prokrvljenost mozga pa čak i smanjenje razine “lošeg” kolesterola

Jedno malo, ali moćno voće – brusnica, možda je ključ za očuvanje pamćenja i prevenciju demencije!

Znanstvenici s britanskog Univerziteta East Anglia otkrili su da svakodnevna konzumacija brusnica može biti ključ za poboljšanje pamćenja, usporavanje razvoja demencije pa čak i smanjenje lošeg holesterola.

Kultura na ulice 2024 i WARM | Izložba 'A smijali su mi se', Film 'Vibe Istanbul' i koncerti DJ-eva

Kultura na ulice 2024 i WARM | Izložba 'A smijali su mi se', Film 'Vibe Istanbul' i koncerti DJ-eva

Studija je pratila 60 zdravih ispitanika 12 sedmica, od kojih je polovica svakodnevno konzumirala prah brusnice, dok je druga polovica dobivala placebo.

Rezultati su bili zapanjujući – ispitanici koji su konzumirali brusnice pokazali su značajno poboljšanje pamćenja svakodnevnih događaja, bolju prokrvljenost mozga pa čak i smanjenje razine lošeg kolesterola.

Dr. David Vauzour, voditelj istraživanja, ističe kako je ovo jedna od prvih studija koja istražuje dugoročni uticaj brusnica na kognitivne sposobnosti i zdravlje mozga.

Rezultati su vrlo ohrabrujući i mogu poslužiti kao temelj za buduća istraživanja o utjecaju brusnica i sličnog bobičastog voća na zdravlje mozga.

Brusnice su poznate po svojoj moći u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu, zahvaljujući antioksidansima poput vitamina C i E, kao i flavonoidima.

Osim toga, bogate su vlaknima koja mogu pomoći u promicanju zdrave probave i održavanju zdravlja urinarnog trakta.

Ove male bobice možda kriju veliku tajnu očuvanja našeg uma i tijela u budućnosti, objavio je Večernji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije