Nevjerovatno mekano pecivo: Recept star 30 godina koji nikad ne razočara

0
Radiosarajevo.ba
Nevjerovatno mekano pecivo: Recept star 30 godina koji nikad ne razočara
Foto: Coolinarika / Kroasani

Ako želite impresionirati svoje najbliže savršenim pecivom koje je mekano, mirisno i nevjerovatno ukusno, ovaj recept je idealan za vas.

U pitanju je recept star više od 30 godina, a njegova jednostavnost i fenomenalni rezultat će vas oduševiti. Sa samo nekoliko sastojaka i malo truda, možete pripremiti divne kroasane koji će zasigurno postati omiljeni u vašoj kuhinji.

Sada je pravo vrijeme da probate ovo tijesto i uživate u domaćem pecivu koje možete puniti po vlastitoj želji.

Skandalozni Nenad Stevandić vrijeđao Majke Srebrenice, a pogledajte kako je završio poruku

Skandalozni Nenad Stevandić vrijeđao Majke Srebrenice, a pogledajte kako je završio poruku

Potrebni su sljedeći sastojci:

  • 200 ml vode
  • 200 ml mlijeka
  • 40 g svježeg kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašikica soli
  • 4 kašike ulja
  • 600 g brašna
  • 200 g margarina 
  • 1 žumanjak

Kako pripremiti vazdušasto pecivo?

Zagrijte mlijeko i umiješajte kvasac sa šećerom. Pustite da se kvasac aktivira, a zatim stavite gotovo svo brašno u zdjelu. Zatim umiješajte dignuti kvasac, vodu, ulje i sol. Dok mijesite tijesto postepeno dodajte ostatak brašna, oblikujte ga u kuglu i ostavite da odstoji 15 minuta.

Nakon što prođe određeno vrijeme, podijelite tijesto na 8 traka i svaku spljoštite u veliki okrugli oblik, sličan tanjiru. Preko 7 trakica naribajte margarin i složite ih kao tortu, osmu trakicu stavite na vrh bez margarina. Nakon toga razvaljajte ovaj sklop u veliki krug, održavajući debljinu od 3-5 milimetara, i izrežite 32 trokutasta dijela. Kroasane možete puniti nadjevom po želji ili ih ostaviti bez punjenja.

Oblikujte tijesto u obliku polumjeseca tako što ćete ga valjati i lagano savijati, pa ih staviti u podmazan pleh. Premažite ih žumanjkom i ostavite da odstoje 60 minuta. Kada prođe to vrijeme, kroasane pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stepeni dok ne porumene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije