Nevjerovatno mekano pecivo: Recept star 30 godina koji nikad ne razočara
Ako želite impresionirati svoje najbliže savršenim pecivom koje je mekano, mirisno i nevjerovatno ukusno, ovaj recept je idealan za vas.
U pitanju je recept star više od 30 godina, a njegova jednostavnost i fenomenalni rezultat će vas oduševiti. Sa samo nekoliko sastojaka i malo truda, možete pripremiti divne kroasane koji će zasigurno postati omiljeni u vašoj kuhinji.
Sada je pravo vrijeme da probate ovo tijesto i uživate u domaćem pecivu koje možete puniti po vlastitoj želji.
Skandalozni Nenad Stevandić vrijeđao Majke Srebrenice, a pogledajte kako je završio poruku
Potrebni su sljedeći sastojci:
- 200 ml vode
- 200 ml mlijeka
- 40 g svježeg kvasca
- 1 kašika šećera
- 1 kašikica soli
- 4 kašike ulja
- 600 g brašna
- 200 g margarina
- 1 žumanjak
Kako pripremiti vazdušasto pecivo?
Zagrijte mlijeko i umiješajte kvasac sa šećerom. Pustite da se kvasac aktivira, a zatim stavite gotovo svo brašno u zdjelu. Zatim umiješajte dignuti kvasac, vodu, ulje i sol. Dok mijesite tijesto postepeno dodajte ostatak brašna, oblikujte ga u kuglu i ostavite da odstoji 15 minuta.
Nakon što prođe određeno vrijeme, podijelite tijesto na 8 traka i svaku spljoštite u veliki okrugli oblik, sličan tanjiru. Preko 7 trakica naribajte margarin i složite ih kao tortu, osmu trakicu stavite na vrh bez margarina. Nakon toga razvaljajte ovaj sklop u veliki krug, održavajući debljinu od 3-5 milimetara, i izrežite 32 trokutasta dijela. Kroasane možete puniti nadjevom po želji ili ih ostaviti bez punjenja.
Oblikujte tijesto u obliku polumjeseca tako što ćete ga valjati i lagano savijati, pa ih staviti u podmazan pleh. Premažite ih žumanjkom i ostavite da odstoje 60 minuta. Kada prođe to vrijeme, kroasane pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stepeni dok ne porumene.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.