Kako da vam hljeb bude svjež i mekan čak do sedam dana? Isprobajte ovu metodu

1
Radiosarajevo.ba
Kako da vam hljeb bude svjež i mekan čak do sedam dana? Isprobajte ovu metodu
Foto: Pexels / Hljeb

Za razliku od narezanog hljeba, pekarski kruh se može ubuđati u roku od jednog dana od kupovine. Ovo može biti nevjerovatno iritantno, posebno ako vam je ostalo puno hljeba.

Pekarski hljeb brzo zastari zbog procesa koji se zove rekristalizacija škroba, gdje molekuli škroba u hljebu gube vlagu i čine hljeb tvrdim.

Iako navlažite krišku hljeba i stavite je u rernu da povrati vlagu može pomoći, također je važno pogledati kako čuvate hljeb.

Vozilo EUFOR-a učestvovalo u sudaru na cesti u BiH

Vozilo EUFOR-a učestvovalo u sudaru na cesti u BiH

Pronašao sam jednostavnu metodu skladištenja koja je pomogla da moja štruca ostane svježa sedam dana, što me je toliko iznenadilo. Svoje vekne hljeba uvijek često držite u hladnom i suhom okruženju dok stoje u vreći za hljeb. Kaže se da su platnene vrećice za hljeb idealne jer mogu pomoći da hljeb "diše".

Međutim, vezica na vrećici za hljeb znači da zrak i dalje može ući u torbu, čime je vekna postala ustajala. Pokušajte koristiti vreće koje se mogu potpuno zatvoriti kako zrak ne bi mogao da ulazi u vreću sa hljebom.

Stavite veknu u vrećicu, pazite da je potpuno zatvorite. Sljedećeg jutra, hljeb bi trebao biti super mekan u sredini, za razliku od uobičajenog, gdje je bio tvrd i pogodan samo za tost. I te večeri, kao i sljedećeg jutra, još uvijek je bilo svježe i nije bilo plijesni ili znakova.

Zapravo, svježi hljeb bi trebao biti jestiv sedam dana nakon što ga stavite u plastičnu vrećicu - koja je također višekratna tako da nema rasipanja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije