Recept za domaći hljeb koji se ne mijesi: Zamirisat će cijela kuća

0
Radiosarajevo.ba
Recept za domaći hljeb koji se ne mijesi: Zamirisat će cijela kuća
Foto: Pexels / Ilustracija

Ako u svojoj kući imate osnovne sastojke kao što su brašno, so, kvasac i voda, onda još nije kasno da uživate u mirisu svježe pečenog hljeba.

Ovaj recept je savršen za sve koji nemaju mnogo vremena ili iskustva u pripremi hljeba, jer tijesto se zapravo ne mijesi – dovoljno je samo da se svi sastojci sjedine kutljačom. I da, uspjet će, jer ovaj hljeb ne može da ne uspije.

Sastojci:

  • 670 g brašna (tip 400)
  • 550 ml tople vode
  • 1 kesica suvog kvasca (10 g)
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli

Priprema:

Od ukupne količine vode, u činijicu sipati 200 ml i dodati po kašičicu brašna i šećera i suhi kvasac. Dobro promiješati da se kvasac rastvori pa i ostaviti na toplom mjestu da zapjeni.

Ko je Epstinova robinja za koju se hvalio da je "kupio od njene porodice iz Jugoslavije"

Ko je Epstinova robinja za koju se hvalio da je "kupio od njene porodice iz Jugoslavije"

U zdjelu staviti prosijano brašno i so, pa dodati ostatak vode i kvasac. Sve dobro promiješati kutljačom kako bi se smjesa ujednačila i brašno sjedinilo sa tečnošću. Nemojte da vas iznenadi izgled smjese, koja je veoma ljepljiva - takva bi i trebalo da bude!

Kada je dobro "umiješeno" tj. kada brašno upije vodu, kutljačom sve utapkati u sredinu da koliko-toliko ima izgled lopte pa zdjelu poklopiti i ostaviti na toplom mjestu (sat vremena, a može i preko noći ukoliko nije previše vruće).

Nakon sat vremena, vidjet ćete kako su se pojavili mjehurići i tijesto je spremno za pečenje. Rernu uključiti da se grije na 230 stepeni, sa ventilatorom. Odmah u rernu ubaciti posudu sa poklopcem u kojoj ćete peći hljeb.

Dok se posuda i rerna griju, isjeći pek papir na kome će se hljeb peći - ovo je još jedan obavezan korak. Naime, smjesa je ljepljiva i vrlo teško biste izveli da hljeb prebacite u pleh bez papira. Tijesto stavite na papir pa sve zajedno prebacite u vruć pekač - pazite da se ne opečete. Gornju stranu tijesta možete blago posuti brašnom. Na taj način će hljeb, kada se ispeče, imati onaj fini, rustikalni izgled.

Poklopiti i peći na 230 stepeni pola sata, a onda otklopiti i peći dok i gornja strana ne porumeni. Pečen hljeb izvaditi iz pekača i ostaviti da se ohladi, pa tek onda isjeći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije