Počastite se danas: Donosimo stari recept za najukusnije hurmašice ikad!
Šta mislite da se ovog vikenda vi i vaši najdraži počastite ukusnim hurmašicama iz vaše kuhinje? Nije teško, uz ovaj odličan recept 'po starinski'!
Sastojci:
- 2 jaja
- 2 šoljice ulja (šoljica od 1 dcl)
- 2 šoljice šećera
- 1/2 praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- 6.5 do 7 šoljica brašna
Za agdu
- 80 dkg šecera
- 5 šoljica vode
- 1 limun
Priprema:
Umutiti jaja, šećer, ulje, prašak za pecivo i vanilin šećer, postepeno dodavati brašno i umjesiti tijesto. Od tijesta oblikovati kuglice malo ih spljoštiti i utisnuti kako bi poprimile "oblik". Slagati hurmašice malo odmaknute jednu od druge, jer će narasti prilikom pečenja, u nepodmazanu tepsiju i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni C, oko 20 min.
Zahiragić o hapšenju Nešića i narativu iz RS-a: "U cijelom postupku samo advokatica nije Srpkinja"
Skuhati šećer i vodu, u koju dodate sok limuna. Kuhati oko desetak min i ohladiti agdu. Pečene hurmašice preliti hladnom agdom, te poklopiti.
To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.