Neodoljiva ideja za subotnje jutro: Slatko ili slano, ova peciva su pun pogodak
Ako još nemate plan šta pripremiti za doručak ovog vikenda, imamo sjajnu ideju!
Ova brza, mekana i mirisna peciva savršen su izbor za subotnje jutro, bez obzira volite li slatko ili slano.
Najbolje od svega – tijesto je jednostavno za pripremu, a punjenje možete prilagoditi svom ukusu.
Sindikat UNSA podržao studentske proteste: "Ovo nije pitanje komfora, nego elementarne sigurnosti"
Sastojci
- 600 g brašna
- 20 g svježeg kvasca
- 1 kašikica šećera
- 1 kašikica soli
- 150 g maslaca
- 150 ml mlijeka
- 150 ml gustog jogurta
- 1 jaje
Za fil:
- Čokolada ili čoko namaz (za slatku verziju)
- Sir (za slanu verziju)
- 1 jaje za premazivanje
Priprema
U pola šolje toplog mlijeka razmutite kvasac s kašikicom šećera i malo brašna. Sačekajte da nadođe.
U većoj posudi pomiješajte brašno i so, pa dodajte nadošli kvasac, omekšali maslac isjeckan na kockice, jaje, jogurt i preostalo mlijeko. Umijesite srednje mekano tijesto. Tijesto ostavite da odmori 30 minuta.
Razvucite tijesto i isijecite ga na pravougaonike. Stranice zasijecite na trakice pod uglom.
U sredinu stavite čokoladu, čoko namaz ili sir, pa trakice preklapajte naizmjenično preko fila.
Peciva prebacite na pleh, premažite umućenim jajetom i pecite u zagrijanoj rerni na 200°C oko 20–25 minuta. Po želji, pospite šećerom u prahu (za slatku verziju) ili susamom prije pečenja (za slanu verziju).
Napomena:
Umjesto jogurta možete koristiti kiselo mlijeko ili pavlaku, a maslac možete zamijeniti s pola šolje ulja.
Savršeno uz bijelu kafu i dobro društvo – ovo pecivo može postati vaš novi porodični vikend ritual.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.