Nemojte se prevariti: Kondenzirano mlijeko se može pokvariti, evo koliko može trajati
![Nemojte se prevariti: Kondenzirano mlijeko se može pokvariti, evo koliko može trajati](https://storage.radiosarajevo.ba/article/577028/871x540/mlijeko-dorucak-voce-pexels.jpg?v1738185703)
Kondenzirano mlijeko možda nije prvi sastojak na koji pomislimo kad govorimo o osnovnim namirnicama, ali iznenađujuće ima dug rok trajanja.
Zatvorene limenke mogu trajati od 12 do 18 mjeseci ako se čuvaju na hladnom i suhom mjestu, često i duže od roka koji je naznačen na pakiranju. U stvari, zatvorene limenke obično su sigurne za konzumaciju 1-2 godine nakon naznačenog "najboljeg do" datuma, pod uslovom da su pravilno pohranjene.
Ova dugovječnost rezultat je niskog sadržaja vode i visokih razina šećera, što pomaže u suzbijanju bakterija. Osim toga, kondenzirano mlijeko ne zahtijeva hlađenje, pa je vrlo praktičan sastojak za čuvanje.
![Muamer Bandić o novim zakonima u KS: 'Trojka imitira Vučića. Važno im je samo uhljebljavanje'](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579379/300x185/muamer-bandic-facebook-februar2025.jpg?v1739910075)
Muamer Bandić o novim zakonima u KS: 'Trojka imitira Vučića. Važno im je samo uhljebljavanje'
Kada se limenka otvori, rok trajanja se također ne završava odmah. Ako se pohrani u hermetički zatvorenu posudu i drži u frižideru, kondenzirano mlijeko može ostati dobro do dvije sedmice. Iako mu tekstura može malo zgušnjavati kako stari, još uvijek je potpuno sigurno za upotrebu.
Međutim, zamrzavanje nije najbolja opcija jer može narušiti njegovu kremastu konzistenciju. Bez obzira je li limenka neotvorena u smočnici ili je pola već upotrijebljeno u hladnjaku, pravilno skladištenje ključno je za očuvanje njegove svježine.
![Većina griješi: Evo gdje u frižideru je najbolje čuvati mlijeko](https://storage.radiosarajevo.ba/article/575429/300x185/jogurt-casa-pice-napitak-mlijeko-1juni24-pexels.jpg?v1737124875)
Većina griješi: Evo gdje u frižideru je najbolje čuvati mlijeko
Zašto kondenzirano mlijeko ima tako dug vijek trajanja u usporedbi s drugim mliječnim proizvodima? Odgovor leži u njegovom sastavu. Nauka koja stoji iza toga je zanimljivija nego što biste mogli očekivati, pogotovo kad znate kako je kondenzirano mlijeko zapravo nastalo.
Dugovječnost kondenziranog mlijeka temelji se na znanosti i — šećeru, i to u velikim količinama. Dodani šećer ne samo da mu daje slatkoću, već djeluje kao prirodni konzervans.
Ispumpavanjem vode iz bakterijskih stanica, šećer stvara okruženje u kojem bakterije ne mogu preživjeti.
![Kriza u BiH: Prijeti li nam nestašica mlijeka?](https://storage.radiosarajevo.ba/article/560084/300x185/mlijeko-krava-farma-proizvodac-mlijeka.jpg?v1725859967)
Kriza u BiH: Prijeti li nam nestašica mlijeka?
Ovaj proces, poznat kao osmotski tlak, ključan je za dugotrajan rok trajanja kondenziranog mlijeka u odnosu na svježe mliječne proizvode.
Naravno, niti jedan proizvod ne traje vječno, pa tako ni kondenzirano mlijeko. Ako mu se boja promijeni iz kremaste u žućkastu ili postane neobično gusto, to su znakovi da stari. Najjasniji signal da nije sigurno za upotrebu je kiselkast ili neugodan miris. Iako je ovo izdržljiv sastojak, praćenje tih promjena pomaže vam da najbolje iskoristite njegov vijek trajanja.
Dakle, ako imate limenku kondenziranog mlijeka koja čeka u uglu vaše smočnice, nemojte je odmah otpisati – pogotovo ako želite poboljšati okus svog kutijastog miksanog tijesta.
Kondenzirano mlijeko pokazuje da uz malo znanosti i pametnog skladištenja, neki sastojci mogu trajati mnogo duže nego što biste mislili.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.