Većina griješi: Evo gdje u frižideru je najbolje čuvati mlijeko

1
Radiosarajevo.ba
Većina griješi: Evo gdje u frižideru je najbolje čuvati mlijeko
Foto: Pexels / Ilustracija/Jogurt

Većina ljudi stavlja mlijeko u vrata frižidera, ipak naučnici upozoravaju da ovo nije najbolja praksa. Iako boce mlijeka svih oblika i veličina savršeno odgovaraju u dio na vratima frižidera, a ljudi često izbjegavaju stavljanje mlijeka na police zbog straha od mogućeg prosipanja, ispostavlja se da je upravo suprotno - ispravan način.

Naime, vrata frižidera nisu pogodna za pohranu mlijeka zbog čestih temperaturnih fluktuacija koje mogu ubrzati kvarenje mlijeka. Naučnici preporučuju da mlijeko treba čuvati na srednjoj polici, zajedno s jogurtima, sirom i jajima, jer ovo mjesto nudi stabilnu temperaturu. Kada se mlijeko čuva u vratima, ono je izloženo promjenama temperature svaki put kada se vrata otvore, što može uzrokovati da se temperatura povremeno poveća za nekoliko stepeni.

Iako se može činiti da je sve dovoljno hladno, dijelovi vašeg frižidera imaju različite temperature i najbolje odgovaraju određenim vrstama hrane. Također, mnogi ljudi bacaju puno hrane jer nisu svjesni kako pravilno organizirati svoj frižider. Da bi se smanjilo bacanje hrane, važno je pravilno rasporediti hranu po policama frižidera.

Suljagić: Prisustvo turskih vojnika u Srebrenici ključno za očuvanje mira i sigurnosti

Suljagić: Prisustvo turskih vojnika u Srebrenici ključno za očuvanje mira i sigurnosti

Gornja polica

Temperatura na gornjoj polici je nešto toplija, pa se preporučuje da tu čuvate hranu koja ne zahtijeva kuhanje. To uključuje kuhana i sušena mesa, ostatke hrane ili već pripremljena jela.

Srednja polica

Srednja polica je idealna za mlijeko, jogurte i sireve. "Jaja također vole ovu policu jer pruža stabilnu temperaturu." Neki frižideri imaju posebne metalne rešetke za boce, gdje mlijeko treba biti položeno. Da biste spriječili prosipanje, osigurajte da je čep na boci čvrsto zatvoren. Ako tanke plastične boce iz trgovine neprestano prosipaju mlijeko, možda je najbolje presuti ga u staklenu bocu s čvrstim poklopcem, što također pomaže da mlijeko ostane hladnije.

Namirnice koje ne treba da držite u frižideru: Privlače buđ i bakterije

Namirnice koje ne treba da držite u frižideru: Privlače buđ i bakterije

Donja polica

Ovo je najhladniji dio frižidera, pa je najbolje mjesto za pohranu hrane koja treba biti skuhana, kao što su sirovo meso i riba. Držanje sirovog mesa na jednoj polici također pomaže u sprječavanju kontaminacije.

Vrata

Vrata frižidera su idealna za pohranu začina i drugih proizvoda koji nisu osjetljivi na promjene temperature. Ovo uključuje džemove, preljeve za salate i slične proizvode s prirodnim konzervansima. Također, maslac i namazi koji zahtijevaju mekšu teksturu mogu se pohraniti u vrata frižidera.

Fioke

Donji fioke najbolje su mjesto za pohranu voća, povrća i začinskog bilja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije