Nemate ideju za današnji ručak: Sa ukusnim lazanjama ne možete pogriješiti, kao iz Italije

0
Radiosarajevo.ba
Nemate ideju za današnji ručak: Sa ukusnim lazanjama ne možete pogriješiti, kao iz Italije
Foto: Pexels / Lazanje

Lazanje su jedne od čuvenih simbola italijanske gastronomije. Sastoji se od 3 komponente, a odličan je spoj sočnih umaka i lagane tjestenine.

Danas smo za vas pripremili recept za tradicionalne lazanje koje su za prste polizati.

Uživajte!

Kamiondžija Ibro kupio sendvič pa se razočarao: 'Potrošio sam 4,50 maraka, a evo šta sam dobio'

Kamiondžija Ibro kupio sendvič pa se razočarao: 'Potrošio sam 4,50 maraka, a evo šta sam dobio'

Sastojci:

  • 400 g kora za lazanje
  • 500 g miješanog mljevenog mesa
  • 0,5 l pasiranog paradajza
  • 1 velika glavica luka
  • bijeli luk
  • peršun
  • biber
  • so
  • origano
  • bosiljak
  • 1 vrećica parmezana
  • 25 g putera
  • 3 kašike brašna
  • 0,6 l mlijeka
Lazanje

Priprema:

Na ulju popržite nasjeckani luk, dodajte meso i još malo pržite. Zatim dodajte paradajz, so, papar, nasjeckani peršin, nasjeckani češnjak. Možete dodati i sitno naribane mrkve i drugog povrća po želji.

Sve zajedno se mora kuhati oko pola sata, odnosno dok većina tečnosti ne ispari. Na maslacu popržite 3 žlice brašna, dodajte toplo mlijeko i uz stalno miješanje kuhajte dok se malo se zgusne. 

Tjesteninu stavite kuhati 2-3 minute, a zatim ih držite u hladnoj vodi. Lazanje stavite u staklenu vatroslavnu posudu. Posudu premažite puterom i stavite sloj bešamela. Zatim složite tjesteninu, na tijesto bešamel. Nastavite slagati, tjestenina, bešamel i umak od mesa i tako dok ne potrošite sve.

Pecite lazanje u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 45-50 minuta dok ne porumene pa ih pospite parmezanom i pecite oko 10 minuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije