Nemate ideju za današnji ručak: Sa ukusnim lazanjama ne možete pogriješiti, kao iz Italije
Lazanje su jedne od čuvenih simbola italijanske gastronomije. Sastoji se od 3 komponente, a odličan je spoj sočnih umaka i lagane tjestenine.
Danas smo za vas pripremili recept za tradicionalne lazanje koje su za prste polizati.
Uživajte!
Bosanski lovci na oluje upozoravaju: "Snijeg u BiH će dosegnuti i preko 150 cm"
Sastojci:
- 400 g kora za lazanje
- 500 g miješanog mljevenog mesa
- 0,5 l pasiranog paradajza
- 1 velika glavica luka
- bijeli luk
- peršun
- biber
- so
- origano
- bosiljak
- 1 vrećica parmezana
- 25 g putera
- 3 kašike brašna
- 0,6 l mlijeka
Priprema:
Na ulju popržite nasjeckani luk, dodajte meso i još malo pržite. Zatim dodajte paradajz, so, papar, nasjeckani peršin, nasjeckani češnjak. Možete dodati i sitno naribane mrkve i drugog povrća po želji.
Sve zajedno se mora kuhati oko pola sata, odnosno dok većina tečnosti ne ispari. Na maslacu popržite 3 žlice brašna, dodajte toplo mlijeko i uz stalno miješanje kuhajte dok se malo se zgusne.
Tjesteninu stavite kuhati 2-3 minute, a zatim ih držite u hladnoj vodi. Lazanje stavite u staklenu vatroslavnu posudu. Posudu premažite puterom i stavite sloj bešamela. Zatim složite tjesteninu, na tijesto bešamel. Nastavite slagati, tjestenina, bešamel i umak od mesa i tako dok ne potrošite sve.
Pecite lazanje u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 45-50 minuta dok ne porumene pa ih pospite parmezanom i pecite oko 10 minuta.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.