Nemate ideju za današnji ručak: Sa ukusnim lazanjama ne možete pogriješiti, kao iz Italije

0
Radiosarajevo.ba
Nemate ideju za današnji ručak: Sa ukusnim lazanjama ne možete pogriješiti, kao iz Italije
Foto: Pexels / Lazanje

Lazanje su jedne od čuvenih simbola italijanske gastronomije. Sastoji se od 3 komponente, a odličan je spoj sočnih umaka i lagane tjestenine.

Danas smo za vas pripremili recept za tradicionalne lazanje koje su za prste polizati.

Uživajte!

Ministar Ramo Isak poslao novu poruku Miloradu Dodiku

Ministar Ramo Isak poslao novu poruku Miloradu Dodiku

Sastojci:

  • 400 g kora za lazanje
  • 500 g miješanog mljevenog mesa
  • 0,5 l pasiranog paradajza
  • 1 velika glavica luka
  • bijeli luk
  • peršun
  • biber
  • so
  • origano
  • bosiljak
  • 1 vrećica parmezana
  • 25 g putera
  • 3 kašike brašna
  • 0,6 l mlijeka
Lazanje

Priprema:

Na ulju popržite nasjeckani luk, dodajte meso i još malo pržite. Zatim dodajte paradajz, so, papar, nasjeckani peršin, nasjeckani češnjak. Možete dodati i sitno naribane mrkve i drugog povrća po želji.

Sve zajedno se mora kuhati oko pola sata, odnosno dok većina tečnosti ne ispari. Na maslacu popržite 3 žlice brašna, dodajte toplo mlijeko i uz stalno miješanje kuhajte dok se malo se zgusne. 

Tjesteninu stavite kuhati 2-3 minute, a zatim ih držite u hladnoj vodi. Lazanje stavite u staklenu vatroslavnu posudu. Posudu premažite puterom i stavite sloj bešamela. Zatim složite tjesteninu, na tijesto bešamel. Nastavite slagati, tjestenina, bešamel i umak od mesa i tako dok ne potrošite sve.

Pecite lazanje u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 45-50 minuta dok ne porumene pa ih pospite parmezanom i pecite oko 10 minuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije