Ne unosite dovoljno proteina? Ovu namirnicu možete jesti svaki dan i uz sve
Kada kuhate kod kuće, lako je upasti u kolotečinu.
Ista stara salata. Isti stari losos. Isto staro jelo od tjestenine. Ponekad je, međutim, dovoljan samo novi sastojak da se sve promijeni.
Jedan od omiljenih? Tahini. Ne samo da je ukusan, već je i bogat proteinima, mineralima, zdravim mastima i antioksidansima, piše Vogue.
Novinarka Mirza Vranj traži pomoć: Nakon reakcije na antibiotike vraćaju je kući, a stanje sve gore
Tahini, također poznat kao tahina, je pasta napravljena od oljuštenih, mljevenih sjemenki susama. Ima meku, kremastu konzistenciju i pravi se miješanjem prženih i mljevenih bijelih sjemenki susama s maslinovim uljem, uljem avokada ili susamovim uljem.
Vjerovatno znate da je tahini jedan od glavnih sastojaka humusa, ali prisutan je i u drugim klasičnim bliskoistočnim jelima poput halve s bademima i pistacijama i baba ganuša. Mnoga jela iz Sjeverne Afrike i dijelova Azije također sadrže tahini.
Savjeti poznatog kuhara: "Ovo je najbolji način da ubijete bakterije na dasci za rezanje"
Okus tahinija je blago orašast i tek malo gorak. Njegova neutralnost, bogatstvo i dubina okusa čine ga pogodnim za jela koja variraju od slanih do slatkih. Ima glatku, kremastu teksturu sličnu tankom maslacu od badema ili maslacu od kikirikija.
Tahini je bogat proteinima , antioksidansima, zdravim mastima i sadrži esencijalne minerale poput kalcija, selena, željeza i cinka.
Tahini je bogat antioksidansima, posebno lignanima poput sezamina, koji smanjuju štetu koju uzrokuju slobodni radikali u našem tijelu. Tahini posjeduje protuupalna svojstva. Tahini može smanjiti rizik od određenih bolesti poput dijabetesa tipa 2. Tahini može pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska, lošeg holesterola i triglicerida, što pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
Antioksidansi u tahiniju mogu zaštititi moždane ćelije, sprječavajući degenerativne bolesti poput Alzheimerove bolesti.
Tahini je siguran za konzumaciju većinom ljudi, ali ga trebaju izbjegavati osobe alergične na susam. Budući da je bogat omega-6 masnim kiselinama, važno je da uvijek bude uravnotežen adekvatnim količinama omega-3 masnih kiselina kako bi se izbjegla pojava upale - stoga ga obavezno jedite kao dio uravnotežene prehrane.
Tahini je svestran, ukusan i jednostavan za upotrebu. Dodaje dozu dodatnih proteina, minerala i okusa gotovo svemu i predstavlja ukusnu, biljnu zamjenu za mliječne proizvode, maslac ili vrhnje.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.