Donosimo vam recept za domaći ajran: Ovo su njegovi benefiti, a prepun je minerala i proteina
Ovo piće pije se u regiji gdje se Europa susreće s Azijom već stoljećima, a danas se prodaje u raznim oblicima širom Turske i nekoliko drugih zemalja, pa i u Bosni i Hercegovini.
Ovo piće je jednostavno. Jogurt, voda i sol je sve što trebate, a donijet će vam rashladu pri hrani i znatno utjecati na vaš probavni trakt.
Piće za koje turski narod kaže da je 900 godina starije od Coca-cole, neizostavan je dio trpeze u Turskoj posebno u ljetnim danima kada hrana puna začina dolazi posebno do izražaja.
Bosna i Hercegovina saznala potencijalne rivale u grupi na Svjetskom prvenstvu
Zahvaljujući Besimu Atalayu, turskom lingvisti koji je živio krajem 19. i početkom 20. stoljeća, korijeni ajrana sežu do 11. stoljeća, a spominje se u Mahmudu al-Kashgarijevom djelu Dīwān Lughāt al-Turk , prvom poznatom rječniku turkijskih jezika, napisanom u to vrijeme.
Može se slobodno reći da je ajran proizvod nužde. Fermentirana hrana i piće poput sira, jogurta i ajrana savršeni su za duga putovanja. Turski nomadi pripremali su fermentirane mliječne proizvode kako bi produžili njihovu upotrebljivost, pomažući im da savladaju tešku klimu stepa, prostranih, bezdrvećih travnjaka koje su nazivali domom.
Jednostavan postupak za uklanjanje neugodnog mirisa na peškiru: Treba vam sastojak koji već imate
Kako napraviti ajran?
Vrlo lako. Uzmite 350 mililitara jogurta, i dodajte mu pola litre vode.
Dobro posolite i miješajte dok se sastojci ne sjedine. Svakako je preporučljivo da se, prije serviranja, ajran ohladi u frižideru.
Osim što je ukusan, ajran je i zdrav.
"Konzumiranje ajrana je važno sredstvo za vraćanje mineralne ravnoteže izgubljene znojenjem tokom ljeta, zbog njegovog prirodnog mineralnog sadržaja i prisustva dodate soli“, rekao je za CNN profesor Barbaros Özer sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Ankari, Odsjek za mljekarsku tehnologiju. Objasnio je da napitak sadrži vrijedne minerale i proteine.
To nije sve. Još jedna iznenađujuća korist su učinci ovog napitka na probavno i crijevno zdravlje. "Ayran igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže gastrointestinalnog zdravlja i crijevne mikrobiote", dodao je Özer.
Savjeti za uspješan uzgoj jagoda: Ova metoda pruža sočnije i ukusnije plodove
Zašto volimo ajran?
Danas, ajran nije samo dio hiljadugodišnje turske kulinarske tradicije, već i jedno od najkomercijalnijih pića u modernoj Turskoj. Od polica u velikim supermarketima do bačvi uličnih prodavača hrane, on gasi žeđ i prati obroke širom zemlje.
Čak i globalni brendovi brze hrane poput McDonald'sa i Burger Kinga uključuju ajran kao opciju u svojim obrocima u Turskoj.
U Bosni i Hercegovini, ajran se osim uz doner, služi i uz domaću pitu koja dobije još bolji ukus uz ukusni ajran.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.