Savjeti za uspješan uzgoj jagoda: Ova metoda pruža sočnije i ukusnije plodove

0
Radiosarajevo.ba
Savjeti za uspješan uzgoj jagoda: Ova metoda pruža sočnije i ukusnije plodove
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Cijene na sarajevskim pijacama

Sezona jagoda donosi radost mnogima – ovo voće je omiljeno zbog svog slatkog, osvježavajućeg ukusa i svestranosti u pripremi jela i poslastica. Iako se prirodna slatkoća jagoda razvija kako plod sazrijeva, postoje načini kako dodatno poboljšati njihov okus, bez obzira na vremenske uslove.

Sunčeva svjetlost ima veliki utjecaj na nivo šećera u jagodama – što više sunca, to su plodovi slađi. Idealni uslovi za uzgoj uključuju tople, sunčane dane i svježe noći. Međutim, prevelika toplina može dovesti do gorkog ukusa, a visoka vlažnost do vodenastih i manje aromatičnih plodova.

Za one koji uzgajaju jagode kod kuće, stručnjaci savjetuju redovno prihranjivanje biljaka kako bi se poboljšala kvaliteta i ukus plodova. Ključni sastojak koji treba tražiti u đubrivima je kalij – mineral koji direktno doprinosi razvoju slatkoće. Đubriva za paradajz, koja su bogata kalijem, pokazala su se kao posebno učinkovita i za jagode.

Teško povrijeđena pješakinja u nesreći u Sarajevu: Za volanom Porschea bio policijski službenik

Teško povrijeđena pješakinja u nesreći u Sarajevu: Za volanom Porschea bio policijski službenik

Stručnjaci preporučuju da se tokom sezone rasta jagode zalijevaju tekućim đubrivom bogatim kalijem jednom sedmično ili svake dvije sedmice. Ova praksa pomaže biljkama da razviju zdravije plodove s bogatijim, slađim okusom.

Osim prihrane, važno je osigurati i odgovarajuće uslove za rast: dobro drenirano tlo, redovno zalijevanje bez natapanja korijena i dovoljno sunčeve svjetlosti. Uz malo pažnje i pravilan pristup, domaće jagode mogu biti jednako, ako ne i više, ukusne od onih iz prodavnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije