Brzi recept za Fokaču: Tradicionalni italijanski hljeb sa bogatim ukusom

0
Radiosarajevo.ba
Brzi recept za Fokaču: Tradicionalni italijanski hljeb sa bogatim ukusom
Foto: Printscreen / Facebook / Fokača

Fokača je tradicionalni italijanski hljeb poznat po svojoj mekanosti i bogatom ukusu.

Jednostavna je za pripremu i idealna kao prilog ili samostalno jelo.

Sastojci 

500 g brašna
1 kašičica soli
7 g suhog kvasca
300 ml mlake vode
3 kašike maslinovog ulja
Griz (za posipanje tepsije)
Maslinovo ulje (za premazivanje)
Ružmarin, masline, čeri paradajz (po želji)

"Život na kašičicu": Penzioneri u BiH preživljavaju s nekoliko maraka dnevno

"Život na kašičicu": Penzioneri u BiH preživljavaju s nekoliko maraka dnevno

Priprema

U manjoj posudi pomiješajte suhi kvasac s mlakom vodom i ostavite da se aktivira 10 minuta.

U većoj posudi sjedinite brašno i so, dodajte maslinovo ulje i pripremljeni kvasac. Miješajte kašikom dok se sastojci ne povežu, a zatim rukama umijesite glatko i elastično tijesto.
Pokrijte tijesto čistom krpom i ostavite na toplom mjestu da naraste oko 40 minuta.

Hit recept za brz i ukusan ručak: Ove slane palačinke iz pećnice morate probati

Hit recept za brz i ukusan ručak: Ove slane palačinke iz pećnice morate probati

Tepsiju pospite grizom, prebacite nadošlo tijesto i rukama ga lagano razvucite.
Premažite površinu tijesta maslinovim uljem i prstima napravite udubljenja po cijeloj površini.

Po želji, dodajte ružmarin, masline ili čeri paradajz za dodatni ukus.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobije zlatno-smeđu boju, otprilike 20-25 minuta.

Uživajte u domaćoj fokači kao savršenom dodatku vašem obroku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije