Brzi recept za Fokaču: Tradicionalni italijanski hljeb sa bogatim ukusom
Fokača je tradicionalni italijanski hljeb poznat po svojoj mekanosti i bogatom ukusu.
Jednostavna je za pripremu i idealna kao prilog ili samostalno jelo.
Sastojci
500 g brašna
1 kašičica soli
7 g suhog kvasca
300 ml mlake vode
3 kašike maslinovog ulja
Griz (za posipanje tepsije)
Maslinovo ulje (za premazivanje)
Ružmarin, masline, čeri paradajz (po želji)
"Život na kašičicu": Penzioneri u BiH preživljavaju s nekoliko maraka dnevno
Priprema
U manjoj posudi pomiješajte suhi kvasac s mlakom vodom i ostavite da se aktivira 10 minuta.
U većoj posudi sjedinite brašno i so, dodajte maslinovo ulje i pripremljeni kvasac. Miješajte kašikom dok se sastojci ne povežu, a zatim rukama umijesite glatko i elastično tijesto.
Pokrijte tijesto čistom krpom i ostavite na toplom mjestu da naraste oko 40 minuta.
Hit recept za brz i ukusan ručak: Ove slane palačinke iz pećnice morate probati
Tepsiju pospite grizom, prebacite nadošlo tijesto i rukama ga lagano razvucite.
Premažite površinu tijesta maslinovim uljem i prstima napravite udubljenja po cijeloj površini.
Po želji, dodajte ružmarin, masline ili čeri paradajz za dodatni ukus.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobije zlatno-smeđu boju, otprilike 20-25 minuta.
Uživajte u domaćoj fokači kao savršenom dodatku vašem obroku.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.