Doručak za kojim su Britanci ludi: Evo kako napraviti škotska jaja
Popularno britansko jelo koje izgleda efektno, a zapravo je jednostavno za pripremu, sve češće se nalazi i na domaćim trpezama. Riječ je o škotskim jajima – savršenom spoju kuhanih jaja i začinjenog mljevenog mesa, u hrskavoj korici. Možete ih poslužiti tople ili hladne, za doručak, ručak, užinu ili kao zanimljivo predjelo.
Vrijeme pripreme je oko 20 minuta, a termička obrada traje između 10 i 15 minuta, ovisno o načinu pečenja. Od navedenih sastojaka dobit ćete četiri porcije.
Za pripremu škotskih jaja trebat će vam:
Dragan Bursać: Od Luburića do Primorca, krivi smo mi što šutimo!
- četiri jaja
- 400 grama kobasice ili mješavine mljevenog mesa
- jedna kašika senfa
- kašičica Worcestershire umaka (po želji)
- so
- biber
- brašno
- još jedno sirovo jaje za paniranje
- krušne mrvice te ulje za prženje ili opcionalno – pečenje u rerni.
Prvo skuhajte četiri jaja napola – dovoljno je šest do sedam minuta kuhanja. Nakon toga ih stavite u hladnu vodu i pažljivo ogulite. U međuvremenu pomiješajte mljeveno meso sa senfom, začinima i Worcestershire umakom, pa podijelite smjesu u četiri dijela. Svaki dio spljoštite u dlanovima i obložite oko kuhanog jajeta tako da ga potpuno prekrije. Formirana jaja zatim uvaljajte prvo u brašno, potom u razmućeno sirovo jaje, pa u krušne mrvice.
Možete ih pržiti u dubokom ulju oko 5 do 6 minuta dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Ako više volite zdraviju varijantu, pecite ih u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 20 minuta, s tim da ih okrenete na pola pečenja kako bi se ravnomjerno zapekla sa svih strana.
Škotska jaja možete poslužiti topla ili hladna, uz dodatak senfa, majoneze ili svježe salate. U svakom slučaju, ovo je jelo koje će zasigurno oduševiti sve za stolom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.