Recept za slane lokume: Gotovi za čas posla, ne morate čekati da tijesto naraste
Ako ste ljubitelj domaćih zalogaja, ali vam manjka vremena ili strpljenja za čekanje da tijesto naraste – lokumi su idealan izbor za vas.
Za razliku od uštipaka, koji zahtijevaju dužu pripremu i dizanje tijesta, lokumi su puno jednostavniji, lakši i brži za pripremu. Bez komplikovanih postupaka i dugog čekanja – za samo 30 minuta, na stolu možete imati savršeno hrskave i ukusne zalogaje.
Sastojci (za 4 – 5 osoba):
500 – 600 g prosijanog glatkog brašna (ili bilo kojeg drugog po želji)
1 prašak za pecivo (ili prstohvat sode bikarbone – može i jedno i drugo, ili nijedno)
1 žumance (ili cijelo jaje – može i bez jaja)
1 dl kiselog vrhnja (ili jogurta)
Mlake vode po potrebi
3 prstohvata soli
Meteorolozi objavili detaljnu prognozu do 19. decembra: Pročitajte kakvo nas vrijeme očekuje
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke i zamijesite mekano, glatko tijesto. Mijesite dok se tijesto ne prestane lijepiti za ruke i zdjelu. Kad postane podatno, oblikujte ga u kuglu, prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i razvucite na debljinu od oko pola centimetra.
Zatim režite tijesto u kockice, trokute ili druge oblike po želji. Po sredini ih možete i zarezati (ali ne do kraja) kako bi ljepše izgledali i bolje se ispekli.
Lokume pržite u dubokom, zagrijanom ulju – ali ne na najjačoj vatri, kako ne bi izgorjeli izvana, a ostali sirovi iznutra. Kada jedna strana poprimi zlatno-smeđu boju, okrenite ih na drugu. Pečene lokume vadite i stavljajte na papirnate salvete kako bi se upio višak masnoće.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.