Recept za Kiymali pide: Počastite se danas vrhunskim turskim pogačicama

2
Radiosarajevo.ba
Recept za Kiymali pide: Počastite se danas vrhunskim turskim pogačicama
Foto: Coolinarika / Kiymali Pide

Kiymali pide slavne su turske pogačice s mesom.

Jednostavne za pripremu, jeftine i što je najbolje od svega, izrazito mekane i ukusne, a mi vam danas donosimo recept za njih.

Sastojci

Tijesto

UŽIVO | Rat Izraela i Irana: Protivvazdušna odbrana aktivna na jugu Irana

UŽIVO | Rat Izraela i Irana: Protivvazdušna odbrana aktivna na jugu Irana

  • 600 g brasna
  • 40 g svježeg kvasca
  • 300 ml mlijeka
  • 50 ml ulja
  • so

Fil

  • 350 g faširanog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 svježa paprika
  • 1 paradajz
  • peršun
  • so, vegeta, paprika, biber
  • ko voli može dodati ljute papričice
  • 50 ml ulja

Priprema

Rastopite kvasac u malo mlakog mlijeka. Dodajte u preostalo, podgrijano, toplo mlijeko. Zamijesite tijesto sa svim sastojcima. Mijesite dok ne dobije srednju mekoću, po potrebi dodajte još malo brašna. Ostavite tijesto da odstoji jedan sat.

Za fil, sitno isjeckajte luk, papriku i paradajz i dodajte u faširano meso. Dodajte začine i mijesite smjesu rukom par minuta te od tijesta napravite 12 "kolačina". Svaki kolačić pobrašnite malo i razvaljajte valjkom na veličinu jedne prosječne pizze. Stavljajte po jednu supenu kašiku fila preko pola tijesta. Preklopite sa drugom polom i zavrnite krajeve. U većoj tavi rastopite malo putera sa malo ulja. Pržite po dvije pogače u tavi, sa obje strane. Ostavite na kuhinjski papir, da upiju malo masnoću, piše Coolinarika.

To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije