Mekana kao duša, topi se u ustima: Napravite lisnatu pogaču ružu, kraljicu svake trpeze

Ovaj doručak, a i prilog uz ručak, oduševit će sve vaše ukućane, pa i goste za praznike.
Njen raskošni izgled ukrasit će trpezu, a sveukupna priprema traje oko 90 minuta, no ne brinite se. Vaše je da zasučete rukave i zamjesite tijesto.
Sastojci
- 600 grama brašna
- čaša mlijeka
- vrećica kvasca
- 3 kašike jogurta
- 3 kašike ulja
- šećer
- sol
- 2 jajeta
- puter za premazivanje
- susam
Priprema
1. Ugrijte mlijeko i razmutite suhi kvasac, te dodajte šećer da se 'nahrani'. Kada se kvasac aktivira, prespite ga u veći sud i dodajte dva jajeta, ulje, jogurt, brašno i sol, pa umjesite tijesto.

Elmedin Konaković boravi u Ohiu: 'Znam koliko vrijedi mir, značaj Daytona je ogroman'
Kada bude formirana kugla, razvaljajte je i preklapajte desetak puta.

Isprobajte ribu na novi način: Ovi recepti će osvojiti i one koji je inače ne vole
2. Ostavite da nadođe oko 40 minuta.
3. Veliku kuglu tijesta rasporedite na pet jednakih kuglica.
4. Razvaljajte svaku od njih u tanki list i premažite svaku puterom, nakon čega je savijte u oblik ruže.
5. Redajte je u tepsiju sa pek-papirom, te premažite žumancetom i pospite obilno susamom.
6. Pecite na 180 stepeni oko 40 minuta, a za kraj povećajte temperaturu na 200 stepeni i pecite deset minuta za hrskavu koricu.
Servirajte kao prilog za prazničnu trpezu ili doručak uz namaze koje želite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.