Mekana kao duša, topi se u ustima: Napravite lisnatu pogaču ružu, kraljicu svake trpeze

1
Radiosarajevo.ba
Mekana kao duša, topi se u ustima: Napravite lisnatu pogaču ružu, kraljicu svake trpeze
FOTO: Coolinarika / Pogača

Ovaj doručak, a i prilog uz ručak, oduševit će sve vaše ukućane, pa i goste za praznike.

Njen raskošni izgled ukrasit će trpezu, a sveukupna priprema traje oko 90 minuta, no ne brinite se. Vaše je da zasučete rukave i zamjesite tijesto.

Sastojci

  • 600 grama brašna
  • čaša mlijeka
  • vrećica kvasca
  • 3 kašike jogurta
  • 3 kašike ulja
  • šećer
  • sol
  • 2 jajeta
  • puter za premazivanje
  • susam

Priprema

1. Ugrijte mlijeko i razmutite suhi kvasac, te dodajte šećer da se 'nahrani'. Kada se kvasac aktivira, prespite ga u veći sud i dodajte dva jajeta, ulje, jogurt, brašno i sol, pa umjesite tijesto.

Elmedin Konaković boravi u Ohiu: 'Znam koliko vrijedi mir, značaj Daytona je ogroman'

Elmedin Konaković boravi u Ohiu: 'Znam koliko vrijedi mir, značaj Daytona je ogroman'

Kada bude formirana kugla, razvaljajte je i preklapajte desetak puta.

Isprobajte ribu na novi način: Ovi recepti će osvojiti i one koji je inače ne vole

Isprobajte ribu na novi način: Ovi recepti će osvojiti i one koji je inače ne vole

2. Ostavite da nadođe oko 40 minuta.

3. Veliku kuglu tijesta rasporedite na pet jednakih kuglica.

4. Razvaljajte svaku od njih u tanki list i premažite svaku puterom, nakon čega je savijte u oblik ruže.

5. Redajte je u tepsiju sa pek-papirom, te premažite žumancetom i pospite obilno susamom. 

6. Pecite na 180 stepeni oko 40 minuta, a za kraj povećajte temperaturu na 200 stepeni i pecite deset minuta za hrskavu koricu.

Servirajte kao prilog za prazničnu trpezu ili doručak uz namaze koje želite. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije