Dolcela recept | Božanstvena šarlota s jagodama – Lagana i elegantna poslastica
Sponzor rubrike: Dolcela. Imaš pravo na slatko!
Šarlota s jagodama je pravi klasik među desertima – lagana, osvježavajuća i predivno kremasta. Savršena je za tople dane, ali i svečane prilike kada želite impresionirati goste.
Sastojci
- 400 g piškota
- 200 ml mlijeka
- 1 vanilin šećer Dolcela
- 200 ml slatkog vrhnja
Za kremu
Državljanka BiH (36) osumnjičena da je u Crnoj Gori maloljetne sinove tjerala na prinudni rad
- 1 limun šećer Dolcela
- 1 vanilin šećera Dolcela
- 150 g šećera u prahu
- 600 ml čvrstog jogurta
- 150 g sira mascarponea
- 2 vrećice mljevenog želatina Dolcela
- 10 kašika vode
- 500 g jagoda
Priprema
Priprema želatina – Želatin pomiješati s vodom i ostaviti da nabubri. Zatim ga lagano zagrijati dok se potpuno ne rastopi.
Priprema kreme – Umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu, zatim dodati rastopljen želatin i lagano sjediniti.
Slaganje šarlbote – Piškote kratko umakati u sok od narandže i slagati ih po ivicama i dnu kalupa.
Dodavanje fila i jagoda – Preko piškota sipati dio kreme, zatim rasporediti jagode, i ponavljati postupak dok se ne utroše svi sastojci.
Hlađenje i serviranje – Šarlotu ostaviti u frižideru najmanje 4 sata kako bi se stegnula. Prije serviranja dekorisati svježim jagodama.
Savjeti za savršen rezultat
Koristite svježe, zrele jagode za najbolji okus.
Piškote umočite samo kratko u sok, kako ne bi bile premekane.
Ostavite desert u frižideru preko noći za savršenu teksturu i bogatiji okus.
Božanstvena šarlota s jagodama je jednostavna, ali elegantna poslastica koja će oduševiti svakog ljubitelja laganih i voćnih deserata!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.