Dolcela recept | Schwarzwald torta – Neodoljivi spoj čokolade, višanja i slatkog vrhnja

0
Radiosarajevo.ba
Dolcela recept | Schwarzwald torta – Neodoljivi spoj čokolade, višanja i slatkog vrhnja
Foto: Coolinarika / Schwarzwald torta

Sponzor rubrike: Dolcela. Imaš pravo na slatko!

Schwarzwald torta ili Crna šuma jedan je od najpoznatijih deserata na svijetu. Spoj sočnog kakao biskvita, bogate kreme, nadjeva od višnje i čokolade čini ovu tortu neodoljivom za sve ljubitelje slastica. Priprema nije previše komplikovana, a rezultat je torta koja će impresionirati svakoga.

Sastojci

Za biskvit:

Nerin Dizdar: "Vjerujem da će u 2026. doći do povećanja minimalne plate i penzije"

Nerin Dizdar: "Vjerujem da će u 2026. doći do povećanja minimalne plate i penzije"

  • 130 g putera
  • 150 g šećera u prahu
  • 2 vrećice vanilin šećera Dolcela
  • 4 jaja
  • 100 g čokolade
  • 50 g pšeničnog oštrog brašna Podravka
  • ½ vrećice praška za pecivo Dolcela
  • 50 g Gussnela Dolcela
  • 50 g mljevenih badema
  • 50 g krušnih mrvica

Za nadjev:

  • 1 staklenka višanja iz kompota light Podravka (680 g)
  • 2 kašike šećera
  • 1 vrećica vanilin šećer Dolcela
  • 4 kašike višnjevače ili maraskina
  • 40 g Gussnela Dolcela
  • 600 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 2 vrećice vanilin šećera Dolcela
  • 3 vrećice šlagfixa Dolcela

Priprema

Za biskvit:

Puter, šećer i vanilin šećer pjenasto izmiješajte, dodajte žumanjke, naribanu čokoladu, brašno pomiješano s praškom za pecivo i Gussnel.

Na kraju lagano umiješajte mljevene bademe pomiješane s krušnim mrvicama i čvrsti snijeg od bjelanjaka.

Dobivenu smjesu stavite u kalup za torte promjera 24 cm koji ste prethodno namazali puterom i posuli brašnom. Pecite oko 45 minuta na 180 °C.

Ohlađeni biskvit razrežite na tri dijela. Svaki list torte nakapajte likerom i premažite nadjevom od višanja i tučenim slatkim vrhnjem.

Za nadjev:

Višnje ocijedite (340 g), a sok zagrijte, umiješajte šećer, vanilin šećer, višnjevaču i Gussnel (koji ste prethodno razmutili s 2 kašike soka od višanja), pa sve kratko prokuhajte. Dodajte ocijeđene višnje i ostavite da se nadjev ohladi.

Slatko vrhnje miješajte električnim mikserom, umiješajte vanilin šećer, šlagfix i miješajte dok ne dobijete čvrsti šlag.

Ostatkom slatkog vrhnja premažite cijelu tortu,a zatim je ukrasite višnjama i ribanom čokoladom.

Savjet: Slatko vrhnje možete zamijeniti Šlagom 5+ Podravka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije