Dolcela recept | Najbolje knedle od krompira – Dvije neodoljive verzije

0
Radiosarajevo.ba
Dolcela recept | Najbolje knedle od krompira – Dvije neodoljive verzije
Foto: Coolinarika / Knedle od krompira

Sponzor rubrike: Dolcela. Imaš pravo na slatko!

Knedle od krompira su omiljeni specijalitet koji se može pripremiti na različite načine – bilo slatke ili slane, uvijek su nevjerovatno ukusne. Donosimo vam dva fantastična recepta kako biste uživali u ovoj tradicionalnoj poslastici u verziji koja vam najviše odgovara!

Sastojci

  • 900 g krompira
  • 3 žumanca
  • prstohvat soli
  • 75 g Gussnela Dolcela
  • 50 g rastopljenog putera

Za slatku verziju

Nalog ostaje na snazi: Sprema li se hapšenje Putina?

Nalog ostaje na snazi: Sprema li se hapšenje Putina?

  • 2 kašičice šećera u prahu
  • 1 štapić vanilije
  • 3 vrećice vanilin šećera Dolcela

Za umak od šljiva

  • 500 g šljiva
  • 70-100 g šećera
  • 200 ml crnog vina
  • 1 vanilin šećer Dolcela
  • 1 štapić Vegeta Maestro cimeta u kori
  • 1 kašičica Gussnela Dolcela

Za posluživanje

  • 100 g putera
  • 80 g krušnih mrvica
  • 1 kašičica šećera
  • 3 vanilin šećera Dolcela
  • 1 kašičica Vegeta Maestro cimeta mljevenog

Priprema

Skuhajte krompir – Oljuštite i skuhajte krompir u slanoj vodi, zatim ga izgnječite dok je još topao.

Napravite tijesto – U ohlađeni krompir dodajte jaje, brašno i griz, pa zamijesite glatko tijesto.

Oblikujte knedle – Tijesto podijelite na manje komade, u svaki stavite punjenje (šljivu, sir ili drugo) i oblikujte kuglice.

Kuhajte knedle – Ubacite ih u ključalu vodu i kuhajte dok ne isplivaju na površinu.

Dovršite knedle:

  • Za slatku verziju: Na maslacu propržite prezlu, dodajte šećer i cimet, pa uvaljajte knedle.
  • Za slanu verziju: Pržite prezlu na puteru, dodajte biber i sir, pa pospite preko knedli.

Savjeti za savršen rezultat

Koristite što stariji krompir jer sadrži manje vlage i tijesto će biti čvršće.

Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte još malo brašna, ali ne previše kako knedle ne bi bile pretvrde.

Knedle možete zamrznuti prije kuhanja i imati brzi obrok uvijek pri ruci.

Bilo da ih volite slatke ili slane, ove knedle od krompira su pravi hit u svakoj kuhinji! Isprobajte obje verzije i pronađite svog favorita.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije