Priprema u par koraka: Mirisne pogačice sa sirom koje se tope u ustima

0
Radiosarajevo.ba
Priprema u par koraka: Mirisne pogačice sa sirom koje se tope u ustima
Foto: Printscreen / Facebook / Pogače sa sirom

Mekane iznutra, hrskave izvana, s neodoljivim mirisom topljenog sira i začina – ove pogačice idealne su za doručak, užinu ili posluženje uz čašu jogurta.

Priprema je jednostavna, a potrebni su vam samo osnovni sastojci koje vjerovatno već imate kod kuće. Najljepše od svega? Tijesto se lako mijesi, a rezultat je više nego ukusan.

Potrebni sastojci
Za tijesto

500 g brašna
1 kesica suhog kvasca
1 kašičica šećera
250 ml tople vode
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica soli

Znaju li rabini da bošnjačke porodice stoljećima brinu o grobu rabina Moše Danona u Stocu?

Znaju li rabini da bošnjačke porodice stoljećima brinu o grobu rabina Moše Danona u Stocu?

Za nadjev

200 g krem sira
150 g rendane gaude
50 g rendanog parmezana
2–3 čehna bijelog luka (sitno sjeckana)
Origano po želji

Priprema

U manjoj posudi pomiješajte malo tople vode i kašičicu šećera, pa dodajte suhi kvasac. Ostavite da odstoji desetak minuta dok se kvasac ne aktivira. U veću zdjelu sipajte brašno, dodajte nadošli kvasac, preostalu vodu, maslinovo ulje i so. Mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. Pokrijte ga čistom krpom i ostavite na toplom mjestu oko sat vremena, dok se volumen ne udvostruči.

Jeste li čuli za 'čudo od čokolade'? Ovaj jednostavni kolač će vas oduševiti

Jeste li čuli za 'čudo od čokolade'? Ovaj jednostavni kolač će vas oduševiti

U međuvremenu pripremite nadjev. U zdjeli pomiješajte krem sir, rendanu gaudu i parmezan, dodajte sitno isjeckani bijeli luk i origano. Sve dobro sjedinite.

Kad tijesto naraste, kratko ga premijesite i podijelite na dva dijela. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte svaki dio u ovalni ili okrugli oblik. Ravnomjerno rasporedite nadjev preko tijesta, pa pažljivo prenesite na pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite u unaprijed zagrijanoj rerni na 220°C oko 15 do 20 minuta, dok pogačice ne porumene i sir se lijepo ne istopi. Kada su gotove, ostavite ih nekoliko minuta da se prohlade. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije