Šokiraju vas cijene crvenog mesa? Ove tri namirnice su dobra proteinska zamjena
U eri poskupljenja i divljanja cijena, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i cijelom svijetu, mnogi izostavljaju meso sa svog sedmičnog jelovnika.
Ali sverastući trend u nutricionizmu, govori nam da je mesne proizvode ipak moguće zamijeniti. Sa stanovišta proteina, nutritivne statistike govedine su prilično teško nadmašive: nutricionisti uglavnom predlažu da jedemo oko 30 grama proteina po obroku, a 'porcija od 90 grama govedine ima oko 22 do 25 grama proteina', kaže Maya Feller za Vogue, registrirana dijetetičarka sa sjedištem u Brooklynu.
"Dakle, teško je pronaći hranu koja je uporediva u svim segmentima. Također nije moguće porediti hranu biljnog i životinjskog porijekla, jer mogu imati različite količine vitamina i minerala - ali biljni proteini će uvijek imati više vlakana u poređenju s govedinom ili drugim životinjskim proteinima."
Smog ostao, obećanja nestala: Sedam godina kasnije Sarajevo je i dalje među najzagađenijim gradovima
"Govedina je visokokvalitetni protein jer pruža potreban kompletan profil aminokiselina. Često nije potpuna u biljnim proteinima", rekla je. Dakle, kada vam se govedina čini preskupom, šta biste trebali probati umjesto toga?
Proteini nisu jedino što nam je potrebno da bi naše tijelo radilo: tu su i vlakna, fermentirana hrana i još mnogo toga. Ali ako trenutno preskačete govedinu - evo nekoliko alternativa za održavanje unosa proteina.
Sandale koje je nekad nosila cijela Jugoslavija opet viralne: Gucci ih sada prodaje za 1075 KM
Jogurt s visokim udjelom proteina
Kada je u pitanju jogurt, želite da bude što je moguće neprerađeniji.
"Grčki jogurt obično ima znatno više proteina - često dva puta više- i manje ugljikohidrata od običnog jogurta". Feller kaže da jogurt s visokim udjelom proteina može imati između 25 i 40 grama proteina po porciji, ovisno o tome koji kupite.
Tuna
Konzervirana riba trenutno zaista doživljava popularnost, a Feller to podržava, dijeleći činjenicu da konzervirana tuna može imati između 22 i 50 grama proteina po porciji. Koja je razlika? Ako je pakirana u ulju ili vodi - tuna pakirana u ulju ima veći sadržaj proteina od vode.
Tofu
Tofu, tempeh i edamame - svi su izvori koji sadrže željezo, kalcij i 12-20 g proteina po porciji od 100 grama. Sva tri potiču od soje, koja se smatra punim izvorom proteina, pružajući vašem tijelu sve esencijalne aminokiseline koje su mu potrebne.
S druge strane, tempeh sadrži probiotike, vitamine B grupe i minerale, poput magnezija i fosfora.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.