Ne pretjerujte u omjerima: Pet pravila za savršeno ukusan bechamel umak

0
Radiosarajevo.ba
Ne pretjerujte u omjerima: Pet pravila za savršeno ukusan bechamel umak
Foto: Pixabay / Ilustracija

Bechamel je jedan od temelja francuske kuhinje.

Priprema se od tri sastojka iz svake kuhinje - brašna, maslaca i mlijeka. Bez bechamela bi mnogo jela bilo nezamislivo, poput musake i lazanja, ali i drugih popularnih umaka, kao što su mornay i soubise.

Ako ga pripremite kako treba, ručak ćete lako podići na viši level. Greške se u slučaju bechamela lako prikradu, pa tako umak može biti prerijedak, pregust ili grudast. U nastavku pišemo na što biste sljedećeg puta trebali obratiti pažnju.

Strašne scene iz Kine: Urušila se autocesta, najmanje 36 ljudi poginulo

Strašne scene iz Kine: Urušila se autocesta, najmanje 36 ljudi poginulo

Omjer brašna i maslaca

Kako bi napravili savršeni roux, mješavinu brašna i odabrane masnoće, pripazite da je omjer 1:1. Dakle, ako stavite 50 g maslaca, obavezo dodajte i 50 g brašna. Ako pretjerate s brašnom, umak će biti grudast, a u suprotnom će biti prerijedak. Ovo je stvarno trenutak za upotrebu vage, ako ne možete ocijeniti od oka. 

Miješajte, miješajte, miješajte

Ako pripremate bechamel, nemojte se micati od šporeta.

Alfredo piletina - ručak gotov za manje od pola sata

Alfredo piletina - ručak gotov za manje od pola sata

Trebali biste energično miješati brašno i maslac te nastaviti dobrim tempom i kada krenete postepeno dolijevati mlijeko. Veliki kružni pokreti su u ovom slučaju vaši najbolji prijatelji.

Ne pretjerujte s vatrom

Čak i ako vam se žuri, nemojte raspaliti vatru. Velika je vjerovatnoća da nećete uštediti vrijeme, već samo potrošiti sastojke i dobiti rezultat kojim niste zadovoljni. Roux pripremite na slaboj vatri, a pojačajte je tek kada krenete dolijevati mlijeko. 

Upotrijebite toplo mlijeko!

Ako zaista želite ubrzati proces, unaprijed zagrijte mlijeko.

Brzo i ukusno: Za večeru pripremite tjesteninu u kremastom umaku

Brzo i ukusno: Za večeru pripremite tjesteninu u kremastom umaku

Bit će sasvim u redu ako je mlijeko sobne temperature, ali s hladnim nemojte riskirati.

Bechamel je gotov...

Ako niste sigurni je li umak spreman za serviranje, provjerite situaciju jednostavnim trikom. Umočite kašiku i pogledajte je li umak ostao na njoj. Ako se zadržao na površini, slobodno ga maknite s vatre.

Uživajte u savršenom bechamelu, piše Skuhaj.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije