Ne pretjerujte u omjerima: Pet pravila za savršeno ukusan bechamel umak
Bechamel je jedan od temelja francuske kuhinje.
Priprema se od tri sastojka iz svake kuhinje - brašna, maslaca i mlijeka. Bez bechamela bi mnogo jela bilo nezamislivo, poput musake i lazanja, ali i drugih popularnih umaka, kao što su mornay i soubise.
Ako ga pripremite kako treba, ručak ćete lako podići na viši level. Greške se u slučaju bechamela lako prikradu, pa tako umak može biti prerijedak, pregust ili grudast. U nastavku pišemo na što biste sljedećeg puta trebali obratiti pažnju.
Čestitamo | Najmlađem pilotu i heroju bosanskog neba uručena Medalja za hrabrost
Omjer brašna i maslaca
Kako bi napravili savršeni roux, mješavinu brašna i odabrane masnoće, pripazite da je omjer 1:1. Dakle, ako stavite 50 g maslaca, obavezo dodajte i 50 g brašna. Ako pretjerate s brašnom, umak će biti grudast, a u suprotnom će biti prerijedak. Ovo je stvarno trenutak za upotrebu vage, ako ne možete ocijeniti od oka.
Miješajte, miješajte, miješajte
Ako pripremate bechamel, nemojte se micati od šporeta.
Alfredo piletina - ručak gotov za manje od pola sata
Trebali biste energično miješati brašno i maslac te nastaviti dobrim tempom i kada krenete postepeno dolijevati mlijeko. Veliki kružni pokreti su u ovom slučaju vaši najbolji prijatelji.
Ne pretjerujte s vatrom
Čak i ako vam se žuri, nemojte raspaliti vatru. Velika je vjerovatnoća da nećete uštediti vrijeme, već samo potrošiti sastojke i dobiti rezultat kojim niste zadovoljni. Roux pripremite na slaboj vatri, a pojačajte je tek kada krenete dolijevati mlijeko.
Upotrijebite toplo mlijeko!
Ako zaista želite ubrzati proces, unaprijed zagrijte mlijeko.
Brzo i ukusno: Za večeru pripremite tjesteninu u kremastom umaku
Bit će sasvim u redu ako je mlijeko sobne temperature, ali s hladnim nemojte riskirati.
Bechamel je gotov...
Ako niste sigurni je li umak spreman za serviranje, provjerite situaciju jednostavnim trikom. Umočite kašiku i pogledajte je li umak ostao na njoj. Ako se zadržao na površini, slobodno ga maknite s vatre.
Uživajte u savršenom bechamelu, piše Skuhaj.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.