Ne mora uvijek biti od krompira: Musaka od patlidžana, karfiola i tikvica
Međutim, mnogi više vole musake koje se prave od plavog patlidžana, sa ukusom karfiola, od tikvica sa mesom i paprikom, pišu Novosti.
Od plavog patlidžana
Potrebno je: 1 kg plavog patlidžana, 500 g mljevenog mesa, 200 g brašna, 2 kašike kisele pavlake, glavica crnog luka, 7 jaja, 1 dl mleka, 1 dl ulja, so, biber
Oljušteni patlidžan isjecite po dužini na kriške debljine 0,5 centimetara i potopite u činiju sa hladnom slanom vodom kako bi izgubio gorčinu. Umutite 5 jaja i malo ih posolite, a u drugi tanjir stavite brašno. Svako parče patlidžana umačite u brašno, pa u jaja i pržite na ulju dok ne dobije zlatno žutu boju. Zatim dobro propržite sitno isjeckan crni luk, mljeveno meso, so i biber. Umutite dva jajeta, mlijeko i pavlaku, i dodajte so. U vatrostalnu posudu poredajte najprije red pohovanog patlidžana a preko toga pola fila od mesa i zalijte trećinom preliva od jaja i mlijeka. Zatim poređajte drugi red patlidžana, mesa i preliva. Redanje musake završite patlidžanom i prelijte preostalim prelivom od mlijeka i jaja. Musaku pecite u rerni 45-50 minuta na 200 stepeni.
Sa ukusom karfiola
Potrebno je: 1 kg karfiola, 300 g mljevenog mesa, 3 kašike ulja, 2 jajeta, 2 čena bijelog luka, čaša kisele pavlake, šoljica mlijeka, glavica crnog luka, kašika paradajza iz konzerve, kašika biljnog začina, peršunov list, biber, so
Musaka od karfiola (Foto: Depositphotos)
Karfiol zajedno sa listovima isjecite na veće komade i kuhajte u slanoj vodi u koju ste prethodno dodali šoljicu mlijeka. Napola skuhani karfiol iscijedite a na ulju propržite sitno sjeckan crni luk i meso, pa dodajte paradajz, biljni začin, mljeveni biber i malo vode. Kada meso omekša, ubacite isjeckani bijeli luk i peršunov list. U odgovarajuću posudu poredajte polovinu karfiola, preko toga prženo meso i ponovo red karfiola. Pomiješajte jaja i pavlaku sa malo soli i prelijte preko musake, a zatim otprilike pola sata pecite na jakoj temperaturi.
Tikvice sa mesom i paprikom
Potrebno je: 1 kg tikvica, biljni začin, manja glavica crnog luka, 2 manje mrkve, 400 g mljevenog mesa od junećeg buta, 2 čena bijelog luka, biber, ulje, 2 jajeta, malo mlijeka, 4 kašike kisele pavlake
Musaka od tikvica (Foto: Depositphotos)
Propržite sjeckani crni luk i rendanu mrkvu, a kada smekša dodajte mljeveno meso i pržite još desetak minuta. Ubacite biljni začin, biber i bijeli luk i sve dobro promiješajte. Tikvice isjecite na kolutove i dodajte biljni začin. Polovinu tikvica poredajte u posudu za pečenje sa vrlo malo ulja. Preko toga stavite fil od mljevenog mesa i poredajte drugu polovinu tikvica. Poklopite i ubacite u rernu da se peče. Poslije otprilike 40 minuta preko musake dodajte preliv od jaja i mlijeka, kisele pavlake i biljnog začina i vratite u rernu da se peče još 20 minuta na 150 stepeni, bez poklopca. Musaku dekorišite peršunom i crvenom ljutom paprikom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.