Ko je ne voli: Sjajan i jednostavan recept za najbolju musaku!

Radiosarajevo.ba
Ko je ne voli: Sjajan i jednostavan recept za najbolju musaku!
Coolinarika / Musaka
Iako bi se musaka trebala praviti s patlidžanima, na našim prostorima jedina koju priznajemo je ona s krompirom i dinstanim mesom.

Za danas vam donosimo recept za musaku, tako jednostavnu i neodoljivo ukusnu, onu koja miriše na kuhinju naših starih...

Sastojci

1 glavica crnog luka
500g mljevenog mesa (po izboru)
1 kašika crvene mljevene paprike
10-13 krompira
Četiri jaja
Pola litre mlijeka
Ulje
so i biber
Bijeli luk (po želji)

Priprema:

Ogulite krompir i isijecite ga na malo deblje kriške te ga kuhajte 5-10 minuta. Iscijedite i isperite hladnom vodom.

Luk sitno nasjeckajte te ga dinstajte na ulju dok ne zacakli (dodajte i prstohvat šećera koji će izvući ono najbolje iz luka). Zatim dodajte meso i dinstajte dok meso ne postane rastrestito. Dodajte alevu papriku, so i biber, te bijeli luk ako želite.

Uzmite tepsiju - najbolja je staklena, vatrostalna zdjela za pečenje - i redajte prvo skuhani krompir pa meso, pa krompir pa meso i neka red krompira bude na vrhu.

Umutite jaja i mlijeko, te prelijte krompir i meso (pokrijte malo više od pola, zato je najbolje koristiti staklenu zdjelu).

Ubacite zdjelu u rernu ugrijanu na 200 stepeni i pokrijte folijom. Pecite od 30 do 40 minuta, zavisno od rerne, a onda sklonite foliju i pecite desetak minuta dok krompir na vrhu ne porumeni.

Uz musaku sjajno ide mileram i zelena salata.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije