Napravite savršene palačinke: Ovaj jednostavan trik će vam pomoći da vaše tijesto bude mekano

1
Radiosarajevo.ba
Napravite savršene palačinke: Ovaj jednostavan trik će vam pomoći da vaše tijesto bude mekano
Arhiv / Palačinci

Volite li lagane, pahuljaste, prozračne palačinke s puno sitnih rupica, morate isprobati ovaj mali trik i sigurno ćete se oduševiti rezultatom. Jer nema šanse da ne upali!

Slobodno koristite svoj omiljeni recept, samo smanjite ukupnu količinu tekućine koju inače koristite, bilo da je riječ o mlijeku, mješavini mlijeka i mineralne vode ili mlijeka i obične vode.

Na primjer, ako inače u palačinke stavite 200 ml mlijeka i 200 ml vode, stavite 100 ml mlijeka i 100 ml vode. Zašto? Zato što ćete tijestu dodati - 200 ml piva.

Studentici ostalo još 12 mjeseci života: 'Mislila sam da je samo mamurluk...'

Studentici ostalo još 12 mjeseci života: 'Mislila sam da je samo mamurluk...'

Zašto biste to uradili? Zato što će zbog piva tijesto postati mekano, a palačinke neće biti žilave. Ne trebate se plašiti da će dodatak piva utjecati na okus palačinaka, osim ako namjeravate koristiti neko pivo jako izražene arome, na primjer crno.

Nismo li vas uvjerili, posegnite za začinima poput narandžine korice, vanilinog šećera, ruma i cimeta.

Vrhunski kuhar otkrio trik za savršeno mekane palačinke: Evo gdje mnogi prave grešku

Vrhunski kuhar otkrio trik za savršeno mekane palačinke: Evo gdje mnogi prave grešku

Ako nemate svoj omiljeni recept, isprobajte ovaj.

Palačinke s pivom

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 200 ml piva
  • 100 ml mlijeka
  • 100 ml vode (otprilike)
  • 2 jaja
  • 70 g istopljenog putera ili ulja
  • prstohvat šećera
  • prstohvat soli

Priprema:

Rastopite puter i pustite ga da se malo ohladi. Dobro izmiješajte jaje s brašnom i mlijekom, dodajte istopljeni puter i pivo, pa smjesu ujednačite. Preporučljivo je miješanje obaviti ručno, kutljačom, posebno nakon dodavanja piva.

U tijesto dodajte još oko 100 ml vode, pa promiješajte i provjerite jeste li zadovoljni gustinom - po potrebi dodajte još malo vode. Ostavite tijesto da se "odmori" oko pola sata, pa pecite palačinke na nauljenoj, dobro zagijanoj tavi. Punite ih prilozima po želji, a pogodne su za i slatke i za slane kombinacije, prenosi Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije