Vrhunski kuhar otkrio trik za savršeno mekane palačinke: Evo gdje mnogi prave grešku

3
Radiosarajevo.ba
Vrhunski kuhar otkrio trik za savršeno mekane palačinke: Evo gdje mnogi prave grešku
Foto: Coolinarika / Palačinke

Oliver Marlowe, glavni kuhar i vlasnik The Ganymedea u Londonu, podijelio je svoje najbolje kuharske savjete, a profesionalac tvrdi da je trik u pripremi bilo čega sa smjesom dati joj dovoljno vremena da se 'odmori' i slegne.

Možda ste negdje pročitali ili vam je neko rekao da smjesu ostavite samo deset minuta prije nego što počnete kuhati, ali to bi bila greška, piše Mirror.

Umjesto toga, Oliver preporučuje da napravite smjesu večer prije nego što želite sjesti i pojesti svoje palačinke i ostavite ju u frižideru preko noći.

Majke Srebrenice zahvalile Vjosi Osmani: "Ovakav govor pamtit će generacije"

Majke Srebrenice zahvalile Vjosi Osmani: "Ovakav govor pamtit će generacije"

"Odmaranje smjese najvažniji je korak jer dopušta glutenu da se odmori. Ono što se događa preko noći je da se sav taj gluten koji ste pomiješali opusti, poveća u veličini i prozrači", objašnjava kuhar.

Kako kaže kuhar, to zauzvrat omogućuje da se sve grudice prirodno izglade i spasit će vas od pretjeranog miješanja smjese i pretvrdih palačinki. Također će vam pomoći da palačinke narastu kada ih počnete peći.

Oliver dalje kaže da je neostavljanje smjese za palačinke često glavni razlog zašto je prva palačinka loša i treba je baciti. Druga palačinka je uvijek bolja jer je smjesa imala više vremena za odmor.

Palačinke
Foto: Pexels: Palačinke

A ovaj trik ne samo da će poboljšati vaše palačinke, već je i zgodan za pripremu jorkširskih pudinga ili čak i hljeba.

Drugi najbolji savjeti kuhara za odlične palačinke uključuju izradu smjese sa sastojcima koji su na sobnoj temperaturi, umjesto da koristite mlijeko i jaja izravno iz frižidera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije