Napitak koji vam može pomoći istopiti masti: Jedna čaša je dovoljna da napravi čudo

0
Radiosarajevo.ba
Napitak koji vam može pomoći istopiti masti: Jedna čaša je dovoljna da napravi čudo
Pixabay / Ilustracija

Začini nisu samo za dodavanje okusa vašim omiljenim jelima. Mnogi također pružaju velike doze antioksidansa, hranjivih tvari, minerala i vitamina. Đumbir, koji dolazi iz cvjetnog korijena, posebno pruža niz velikih zdravstvenih dobrobiti.

Pronađen u jugoistočnoj Aziji, ova biljka se koristi u istočnjačkoj medicini od devetog stoljeća, a također je glavna namirnica azijske, indijske i karipske kuhinje.

Samim izgledom đumbir ne izgleda kao sredstvo za jačanje tijela,no njegovi benefiti su bezbrojni.

EU parlamentarci poručili uglednim kompanijama: "Prestanite se reklamirati u Vučićevim medijima"

EU parlamentarci poručili uglednim kompanijama: "Prestanite se reklamirati u Vučićevim medijima"

Pomaže probavi

Poznato je da fenolni spojevi u đumbiru pomažu u ublažavanju gastrointestinalne iritacije, nadutosti, hronične probavne smetnje i opekotine srca.

Napitak koji garantuje mršavljenje: Vjeruje se da ćete pomoću njega imati ravan stomak

Napitak koji garantuje mršavljenje: Vjeruje se da ćete pomoću njega imati ravan stomak

Stimulira pljuvačku i žuč koji pomažu u probavi. Dnevna doza đumbira mogla bi smanjiti upalu debelog crijeva i konačno pomoći u smanjenju rizika od raka debelog crijeva.

Mučnina

Žvakanje sirovog đumbira ili ispijanje čaja od đumbira uobičajeni je kućni lijek za sprječavanje mučnine zbog kretanja i mučnine uzrokovane bolešću ili medicinskim liječenjem. U Maleziji obično savjetuju trudnicama da konzumiraju đumbir kako bi im pomogao u jutarnjim mučninama.

Pomaže u mršavljenju

Istraživanja su pokazala da đumbir može smanjiti osjećaj gladi i povećati broj sagorjelih kalorija u procesu probave.

Mršavljenje

Međutim, samo dodavanje đumbira vašoj prehrani općenito neće rezultirati značajnim gubitkom težine. Đumbir također može povećati grelin, hormon koji kontrolira novo gladi i može smanjiti apetit te pomoći da se osjećate manje gladni.

Snižava holesterol

Ako patite od visokog holesterola, što može dovesti do bolesti srca, možda biste trebali koristiti đumbir i njegove brojne dobrobiti. Đumbir može pomoći u snižavanju ukupnog holesterola, LDL holesterola i triglicerida.

No, stručnjaci upozoravaju da, iako postoje istraživanja na tu temu, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti razumjelo djelovanje đumbira na holesterol – svakako ne biste trebali odustati od propisane terapije lijekovima.

Kako napraviti napitak od đumbira kod kuće

Sastojci:

  • polovina šoljice svježeg soka od limuna, otprilike 3 do 4 velika limuna
  • jedna šoljica soka od naranče ili sok od tri naranče
  • 55 g svježeg đumbira

Po želji se još može dodati i jedna čajna kašika meda, prstohvat crnog bibera i pola čajne kaščice kurkume.

Đumbir

Svjež, sušen, u prahu, ukiseljen, u kapsulama ili kristaliziran – mnogo je načina korištenja ove aromatične biljke, a mi vam donosimo recept napitka sa đumbirom koji će sigurno otkloniti brojne zdravstvene tegobe.

Priprema:

Svježi đumbir prvo treba oguliti i nasjeckati ga na male komadiće. Zatim treba sve sastojke dodati u blender velike jačine. Nakon što se smjesa fino izblendala, treba je protisnuti kroz cjedilo s finom mrežicom kako bi sva preostalu tekućinu iz pulpe bila istisnuta. Za kraj ulijte tekućinu u veliku zdjelu.

Đumbir, iako je nevjerovatan sastojak, potencijalno može izazvati žgaravicu kod nekih ljudi. Najbolje je sok od đumbira razrijediti. Ako imate osjetljiv želudac, počnite s malom porcijom prije nego što povećate unos. Visoke doze đumbira također mogu biti blagi razrjeđivači krvi. Za jednu dozu izmjerite od 30 do 60 ml odjednom, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije