Ko i zašto ne bi smio konzumirati đumbir?

0
Radiosarajevo.ba
Ko i zašto ne bi smio konzumirati đumbir?
Foto: Pixabay.com / Đumbir

Fitoterapeuti savjetuju da se ne konzumira više od 4 g đumbira dnevno jer ako se konzumira u većim količinama može uzrokovati plinove, nadutost, žgaravicu.

Osobe s ulceroznim kolitisom, upalnim bolestima, poremećajima krvarenja te trudnice ne bi trebale konzumirati đumbir.

Đumbir se koristi od davnina u tradicionalnoj kineskoj medicini, a uzimao ga je i glasoviti Konfucije – za zdravlje i snagu.

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Već mu se stoljećima pripisuju i afrodizijačke moći. Njegovu popularnost slikovito dočarava činjenica da je u to doba bio redovito posluživan na stolovima, uz sol i biber. Sadrži spojeve zvane gingeroli koji posjeduju protuupalno, analgetsko, antikarcinogeno i antipiretsko djelovanje.

Prisutnost tih tvari vjerovatno je ključ povoljnog djelovanja đumbira na prevenciju i olakšavanje simptoma kroničnih upalnih bolesti. Đumbir u jelima i pićima poboljšava probavu i pomaže u liječenju prehlada, a ako napravite tople obloge od đumbira i njima protrljate tijelo, možete se riješiti napetosti, bolova i grčeva, pa čak i ubrzati zacjeljivanje. Pored svih tih dobrih svojstava đumbir ipak može izazvati nuspojave te ga zato ne treba konzumirati u prevelikim količinama. 

Odgovara svim tipovima kože: Neven, biljka koja čini čuda za našu kožu...

Odgovara svim tipovima kože: Neven, biljka koja čini čuda za našu kožu...

Ko ga ne bi trebao uzimati?

  • Osobe s ulceroznim kolitisom - osobe s upalnim bolestima crijeva mogu imati vrlo neugodne simptome ako uzmu veće količine đumbira.
  • Osobe s poremećajima krvarenja - đumbir stimulira cirkulaciju i pojačava krvni tlak. Trudnice - trebaju ga izbjegavati jer može uzrokovati grčeve u maternici.
  • Trudnicama se posebno savjetuje da ne konzumiraju čaj od đumbira u posljednja dva tjedna trudnoće.
  • Prije operativnih zahvata - zato jer može izazvati obilnije krvarenje.
  • Osobe koje uzimaju određene vrste lijekova - to se posebno odnosi na lijekove za srce, antihistaminike, lijekove protiv tumora i lijekove za smanjenje težine.

Ako konzumirate lijekove svakako se posavjetute sa doktorom porodične medicine, piše Miss7.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije