Napitak koji garantuje mršavljenje: Vjeruje se da ćete pomoću njega imati ravan stomak

0
Radiosarajevo.ba
Napitak koji garantuje mršavljenje: Vjeruje se da ćete pomoću njega imati ravan stomak
Foto: Pixabay / Ilustracija / Dijeta

Artičokina voda navodno pomaže u smanjenju nadutosti, a kao jedan od najboljih svjetskih uzgajivača povrća, Francuska je zemlja kojoj možemo da zahvalimo što je i ostatak svijeta prisvojio artičoke jer ih je proslavila još u 16. stoljeću.

Francuski migranti donijeli su ih u Ameriku 1800-ih, pa se tamo već nekoliko stotina godina jedu prelivene maslacem, no čini se da artičoke nisu samo ukusan zalogaj, već i koristan dodatak našoj svakokodnevici i to u obliku - vode! Naime, posljednjih mjeseci sve više Francuskinja se kune da artičokina voda može biti korisna za smirivanje nadutosti i probavnih smetnji.

Šta je artičokina voda?

Artičoka voda je napitak koji se obično pravi od cijelih artičoka, uključujući list, stabljiku, srce i cvijet. Konzumira se i hladna i topla, baš kao i čaj od artičoke, a reklamira se kao ukusan i višestruko koristan napitak koji pomaže u čišćenju organizma od toksina i poboljšanju probave, dok je istovremeno izvor mnogih hranjivih materija poput vitamina A, C i B1 te gvožđa, magnezija, cinka i kalcija.

Konaković poručio ambasadoru Izraela u Srbiji: Vi ste sramota diplomatije i ljudska ste sramota!

Konaković poručio ambasadoru Izraela u Srbiji: Vi ste sramota diplomatije i ljudska ste sramota!

Iako se artičokina voda danas smatra trendom koji su pokrenule Francuskinje, čaj od artičoke koji je zapravo topla voda od artičoke odavno je veoma popularan u Vijetnamu.

Savjet nutricioniste: Ovo je metoda koja spriječava prejedanje, ne treba vam dijeta za skidanje kila

Savjet nutricioniste: Ovo je metoda koja spriječava prejedanje, ne treba vam dijeta za skidanje kila

Tamo se naziva tra atiso i pravi se od listova, stabljika, korijena i cvjetova artičoke, a konzumira se protiv glavobolje, dijabetesa i brojnih drugih stanja.

Prednosti konzumiranja artičoka vode

Voda od artičoke odlična je za jačanje imuniteta jer je puna vitamina C i antioksidansa, a može da pomogne i u ublažavanju stresa i tjeskobe, s obzirom na visok postotak magnezija, cinka i kalija. Dodatne potencijalne koristi su smanjenje nivoa holesterola, zaštita jetre od toksina i poboljšanje probave, a uz sve to je i veoma efikasan diuretik te saveznik u borbi protiv starenja kože.

Ipak, iako artičokina voda zvuči kao čudotvoran napitak, njene potencijalne dobrobiti trebalo bi uzeti s velikom dozom rezerve jer još uvek nema dovoljno dokaza o njenim prednostima.

Mnogi potvrđuju da su artičoke vrlo dragocijena i zdrava namirnica, no veliko je pitanje možemo li sve koristi dobiti samo iz vode, budući da nisu sve hranjive materije topljive u njoj.

Kako napraviti artičokinu vodu?

Recept za artičokinu vodu je toliko jednostavan da jednostavniji ne može biti - sve što vam je potrebno jeste da skuhate artičoke i iskoristite vodu u kojoj ste ih skuhali.

Kako nastaju masne naslage: Imate nedoumice oko stomačića, ima ih pet tipova

Kako nastaju masne naslage: Imate nedoumice oko stomačića, ima ih pet tipova

Naravno, preporuka je da se artičoke jedu zbog već pomenutih dragocijenih vlakana, a voda od kuhanja se pije kao čaj, hladna ili topla. Možete je konzumirati uz obroke, piti ujutro, dodati u supe.

Preporučena doza artičoka vode ne postoji, pa je možemo piti kad god nam to odgovara, a ako artičoke kao takve volimo, uvek je bolje odlučiti se za njih nego za vodu od njih, budući da dijetalna vlakna djeluju kao probiotik za mikrobiom naših crijeva, piše Magazin Novosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije