Namirnica koju nikada ne biste smjeli dodati u jaja kada dođete u srednje godine
Jaja su odlična opcija za ljude koji traže jednostavan i zdrav doručak.
Međutim, mnogi čine grešku jer dodaju mlijeko ili vrhnje u nadi da će dobiti tu, tako savršenu teksturu jela. Nažalost, vrhnje je bogato zasićenim masnoćama, što dovodi do povećanja holesterola, što je loš recept za ljude starije od 50 godina.
Zato bi bilo dobro uvesti i ove male promjene u prehrani. Pripremajte jaja bez mlijeka ili vrhnja.
Kao i uvijek, možete jesti gotovo sve umjereno, a ni vrhnje nije iznimka.
Međutim, ako ujutro već pijete kafu s mlijekom, dobra ideja je da preskočite mlijeko ili vrhnje u doručku. Kako starimo, nivo holesterola raste i povećava se rizik za kardiovaskularne bolesti, pa je ovo izuzetno važno za osobe koje su starije od 50 godina.
"Istraživanja pokazuju da su upravo zasićene masnoće koje se nalaze u namirnicama poput mlijeka i mliječnih proizvoda imale veći utjecaj na podizanje lošeg holesterola", izjavio je nutricionist Toby Amidor za Food Network.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.