Najkremastiji pire krompir koji ste ikada probali: Evo u čemu je tajna

0
Radiosarajevo.ba
Najkremastiji pire krompir koji ste ikada probali: Evo u čemu je tajna
Foto: Coolinarika / Pire krompir

Pire krompir klasik je domaće kuhinje – neizostavan dodatak uz ćufte, sarmu, pečenja ili jela s bogatim umacima.

Iako jednostavan za pripremu, savršen pire nije lako postići – grudvice, bezukusan ili presuh krompir često pokvare dojam. Ako tragate za receptom koji garantuje savršenu kremastu teksturu i pun ukus bez komplikovanih sastojaka, kuharica Dina Borshch ima idealno rješenje.

U nastavku vam donosimo njen popularni recept koji je postao hit na društvenim mrežama – jednostavan, a nevjerovatno ukusan.

Dr. Davor Mucić, profesor, psihijatar i pionir telepsihijatrije: Dođite k sebi dok još imate kome

Dr. Davor Mucić, profesor, psihijatar i pionir telepsihijatrije: Dođite k sebi dok još imate kome

Sastojci

1.5 kg krompira 
1 kašika koncentrata pileće supe 
1/2 šolje neslanog maslaca
1/3 šolje mlijeka
1/2 šolje slatkog vrhnja 
začin po želji 
so po potrebi
voda (hladna za kuhanje)

Priprema

Prvo je potrebno oguliti krompir, oprati ga i narezati na veće komade, pa ga staviti u lonac s hladnom vodom, vodeći računa da su svi komadi potpuno potopljeni. U vodu se dodaje kašika koncentrata pileće supe ili jedna kocka, što će krompiru dati dodatnu dubinu ukusa tokom kuhanja.

Recept za prženi kukuruz iz snova: Potrebno vam je samo nekoliko stvari

Recept za prženi kukuruz iz snova: Potrebno vam je samo nekoliko stvari

Kada voda provri, temperatura se smanjuje, lonac se djelimično poklopi i krompir se lagano kuha 15 do 20 minuta – sve dok ne omekša toliko da se bez otpora može probosti viljuškom.

Dok se krompir kuha, u manjoj šerpi zagrijava se maslac zajedno s mlijekom, ali bez ključanja – dovoljno je da se maslac potpuno otopi i mlijeko zagrije. Kada je krompir gotov, voda se ocijedi, a krompir ostavi da kratko odstoji, kako bi isparila suvišna vlaga i dobila se bolja tekstura.

U vruć krompir se zatim ulije smjesa maslaca i mlijeka, doda se i slatko vrhnje, pa se sve zajedno pažljivo izgnječi. Može se koristiti klasična gnječilica za krompir, ali ako želite savršeno glatku i pjenastu teksturu, preporučuje se ručni mikser.

Po potrebi se dodaje so i začini po ukusu. Na kraju, kada je pire potpuno kremast, prebacuje se u posudu za serviranje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije